Vil strupe bredbåndslinjene

Vil strupe bredbåndslinjene

Cisco lanserer utstyr som gjør at teleoperatørene kan begrense båndbredden til tjenester de ikke tjener penger på.
Teleoperatørene er på jakt etter nye inntektsmuligheter. Etterhvert som flere tar i bruk bredbåndsteletelefoni, krymper inntektene fra tellerskritt. Den synkende månedsavgiften for adsl-linjene er ikke nok til å holde oppe inntektsstrømmen.

Telenor forsøkte seg med volumbegrensning på sine bredbåndsabonnementer, slik at fakturaene igjen kunne få en variabel komponent. Men kunden sa klart og tydelig fra om at de ikke aktet å betale per nedlastet megabyte.

Nå åpner det seg nye muligheter for Telenor og de andre bredbåndsleverandørene. Cisco lanserer i dag en serie med bokser kalt Service Control Engine (SCE). Hensikten med dette utstyret å gi operatørene bedre styring med datastrømmen i bredbåndslinjene.

Kontrollerer kundene

SCE 1000 og SCE 2000, som er navnet på de to boksene som lanseres i dag, plasseres fortrinnsvis langt ute i telenettet, altså nærme kundene. Dermed kan operatøren få kontroll med trafikken til hver eneste kunde.

SCE 1000 kan håndtere to gigabit per sekund og 40.000 samtidige brukere, mens SCE 2000 tar unna fire gigabit per sekund og 100.000 samtidige brukere.

Ifølge Noam Sherman, europeisk produktsjef i Cisco, vil SCE-boksene kunne brukes til å bremse trafikken fra fildelingstjenester (P2P), eller trafikk mellom venner. Et annet scenario er at teleoperatørene lar kundene får stor båndbredde når de laster ned video fra operatørens egen videobutikk, mens konkurrende videobutikker må nøye seg med lavere hastighet.

Det nye Cisco-utstyret foretar "deep packet inspection" av trafikken, slik at operatørene vet det meste om hva som går gjennom nettet. Dermed kan operatørene styre kundene til tjenester som gir inntekter til dem selv.

-- Pengene er i tjenestene, og ikke i tale. Ip-konvergensen gjør det rimeligere å tilby datatrafikk. Med SCE-utstyret får operatørene bedre styring med hvem som er brukerne og hva de gjør, sier Sherman til Computerworld.

Fujitsu

Siden utstyret er helt nytt, er det ikke klart om norske operatører vil benytte seg av SCE 1000 og SCE 2000 til å justere båndbredden etter hvilken tjeneste kundene bruker. Telenor har tidligere engasjert seg i Junipers Infranet-initativ, som også er et forsøk på å genere nye inntektsstrømmer for teleopeatørene.

På selskapets analytiker-konferanse denne uka presenterer Cisco også en nedskalert versjon av gigantruteren CRS-1. Den nye CRS-1 8-Slot Single-Shelf System retter seg mot operatører som ikke har bruk for en ruter på 92 terabit per sekund (som er kapasiteten til CRS-1), men som ønsker å få tilgang til funksjonaliteten i det nye operativsystem IOS XR

Cisco kunngjør også en strategisk samarbeidsavtale med Fujitsu på konferansen i San Jose. De to selskapene skal samarbeide om å utvikle avanserte rutere for teleoperatører. Det er første gang Cisco inngår en slik avtale om felles utvikling av nettverksutstyr.