Vingeklippet mobiltelefoni

SAS er det første flyselskapet som tillater at et antall funksjoner på mobiltelefonen brukes under flygning. Ringing er ikke en av dem.

I såkalt "flight-safe mode" er mobilen slått på uten å sende eller ta imot signaler og påvirker dermed ikke flysikkerheten.

Det er nye mobiltelefoner, for eksempel Sony Ericsson P800, som har den flysikre funksjonen, opplyser SAS i en pressemelding. Med en nyere mobiltelefon kan passasjerene ombord på SAS for eksempel oppdatere sin kalender, skrive e-post og notes, redigere dokumenter, spille spill og lytte til musikk, samt anvende mobilens innebygde kamera - alt unntatt å ringe.

SAS-passasjerer som har en mobiltelefon med "flight-safe mode" kan fra og med nå altså anvende den som et arbeidsverktøy eller til underholdning også ombord.

-- Ambisjonen er å møte kundenes krav til å kunne arbeide og kommunisere på sine reiser, både på bakken og i luften, sier Ulf Ingnäs, som er ansvarlig for Scandinavian Airlines' produkter ombord.

Allerede i dag kan passasjerene om bord på SAS anvende annen elektronikk som ikke sender eller tar imot signaler: bærbar pc, pda, dvd/cd/kassettspillere, elektroniske spill og minikalkulator.

Scandinavian Airlines planlegger i år 2004 å være et av verdens første flyselskap som tilbyr internettoppkobling om bord på sine interkontinentale flygninger.

-- Vårt hjemmemarked er verdens mest it-tette region, så vi vil helt naturlig tilby våre passasjerer å benytte elektronisk utstyr der det er mulig, sier Ingnäs. Vi har derfor en kontinuerlig dialog med produsenter av telekommunikasjon.