Virtualisering: En tikkende prisbombe

Virtualisering: En tikkende prisbombe

Virtualisering er hett, men det finnes også mange fallgruver som resulterer i høyere kostnader.

Fordelene med virtualisering er tydelige: færre servere og lavere strømforbruk. Men i gleden over størrelsen på besparelsene glemmes fallgruvene, for de finnes. Høyere kostnader og i verste fall havarerte prosjekter kan bli resultatet, skriver Computerworlds svenske søsterpublikasjon Computer Sweden.

Det grunnleggende problemet er at det fremdeles finnes mangler i modenheten til både brukerne og produktene, ifølge Nicklas Henriksson, markedssjef hos konsulentselskapet ITF.

På brukersiden handler det først og fremst om at selskapet ikke har tilstrekkelig kompetanse for å drive en virtualisert serverpark.

- Det krever at du tenker på en annen måte og for å lære det dette kreves det utdannelse, sier Peter Lindén, it-sjef på Kemikalieinspektionen.

At det er lett å komme i gang med virtualisering, er både en fordel og en ulempe.

- Å installere noen virtuelle maskiner er enkelt. Når du senere skal integrere sikkerhetskopiering og felles lagringssystemer blir det mye mer kompleks. Mange støter da på problemer, sier Henriksson i ITF.

Dyrere

Konsekvensen er at man ikke kommer i havn og bestemmer seg for at virtualisering ikke er noe for dem. Det meste kan løses, men kostnadene blir større og konsulenttimene flere enn planlagt, mener han.

LES OGSÅ: Slik setter du opp en virtuell maskin

At det er lett å installere virtuelle servere gjør ikke bare at mange undervurderer kompleksiteten, men antallet virtuelle maskiner kan vokse ukontrollert.

- Det blir et reelt problem om man ikke er forsiktig. Det kan blant annet resultere i dårligere prestasjon og man tvinges til å kjøpe flere servere, sier Peter Nisula, it-sjef ved Lomma kommune.

Derfor er det veldig viktig å sette opp rutiner for hva som er riktig når man skal sette opp en ny server. Mange gjør ikke det.

- Ofte blir administrasjon nedprioritert, sier Nisula.