Virtualisering gir bedre utnyttelse

Virtualisering gir bedre utnyttelse

IBMs nye generasjon tjenestemaskiner gjør et kraftig sprang i ytelse, men det er utnyttingspotensialet som gjør dem interessante.
-- I dag planlegges maskiner ut fra "peak". Det gir unødvendig store kapasiteter, påpeker Per B. Larsen, marketingdirektør for IBMs Pseries.

Ideen med mer enn nok kapasitet har først og fremst oppstått med tjenestemaskiner fra Intel som har en pris på en brøkdel av tidligere tjenestemaskiner. Det har vist seg at mange maskiner bare har vært utnyttet rundt fem prosent.

Tidligere var det helt vanlig at en mellomstor norsk bedrift betalte 1,5 millioner kroner for en tjenestemaskin. Da ble maskinen utnyttet mest mulig. Nå kan den samme bedriften ikke tenke seg å betale mer enn en sjettepart, helst ikke mer enn en tyvendepart. 250.000 kroner for en standard tjenestemaskin gir mye ytelse.

De nye maskinene til IBM har en startpris på rundt 100.000 kroner. Sluttprisen er rundt seks millioner. Til gjengjeld kan da maskinene typisk utføre 20 ganger så mye arbeid.

Fokusere

-- Vi fokuserer på vår kjerneteknologi. Hvert år bruker vi fem milliarder dollar på forskning og utvikling, fremholder Bert Silvestre, produktsjef for Pseries.

Det er utviklingen av den avanserte prosessoren Power5 som gjør Pseries interessant. Tilsvarende gjelder for Iseries som fysisk, er den samme maskinserien som Pseries.

Prosessorteknologien fra Power bruker også Apple i sine maskiner, den benyttes i spillmaskiner og den benyttes for styring. Mars-bilen Rover styres av Powerpc, så IBM kan skryte av hundre prosents dekning på mars.

-- Vi har to ganger ytelsen, to ganger bedre pris/ytelse av HPs Integrity, hevder Per B. Larsen.

Utsagnet gjelder for en maskin med 16 prosessorer. IBM sammenligner sin kraftigste maskin med Power5 med en tilsvarende maskin fra Hewlett-Packard med 16 Intel Itanium.

IBM hevder å ha satt nye rekorder på en rekke tester inklusive TPC-C. I denne testen har imidlertid IBM rabattert maskinen betydelig, så prisen per TPC-C er egentlig høyere, med mindre IBM gir kundene tilsvarende rabatt.

Prosenter

-- Mer ytelse per prosessor gir rimeligere programvare, hevder Per B. Larsen.

Det er teoretisk riktig. Programvareleverandører som Oracle har tatt seg betalt per prosessor. Imidlertid har Oracle også et alternativ for de som vil benytte mange mindre maskiner i en klynge hvor det betales for bruk.

Det nye er prosenter. Prosenter av en prosessor kan tildeles en applikasjon. Minimum er ti prosent. Det er IBM Virtualization Engine som bidrar til det. Minimum minne er 128 MB for hver virtuell maskin.

Noe av funksjonaliteten er i IBMs Unix, operativsystemet AIX. Noe er kode i mikroprosessoren. Noe er kode i styringsmaskinen som IBM betegner HMC (Hardware Management Console).

Forrige versjon av AIX deler maskinen i partisjoner hvor hver partisjon har en prosessor. Den nye utgaven AIX 5L V5.3, kan tildele en hel prosessor pluss brøkdeler av en annen.

-- IBM P5 550 er en fireveis maskin. Den kan derfor være 40 virtuelle maskiner. Jeg tror halvparten kan være realistisk, forklarer Per B. Larsen.

Fireveis vil si at maskinen har fire prosessorer. Egentlig er det bare to, for elektronikkbrikken består av to prosessorer.

To kjerner

Helt siden Power4 har IBM hatt to prosessorkjerner på brikken. Mens denne benyttet 170 millioner transistorer, benytter Power5 276 millioner. De fleste ekstra transistorene går med til prosessorminne (hurtigbuffer, cache). Nytt er flertrådsteknikk som gjør at uavhengige oppgaver kan jobbe samtidig i prosessorminnet.

-- Millioner av transistorer gjør prosessoren mer tilpasningsdyktig. Vi vil bygge inn teknologi som gjør at prosessoren lærer underveis. Det omfatter å dedikere transistorer til de mest brukte instruksjonene for eksempel Oracle, typisk ti millioner transistorer, fremhever Bert Silvestre.

Elektronikkutviklingen går mot flere prosessorer på samme brikke. I etterfølgeren Power6 vil det være fire. Det er effektivere utnyttelse som driver denne utviklingen. Hewlett-Packard har tilsvarende på sin PA-RISC 8800. AMD, Intel og Sun skal gjøre det samme.

Selv om kunden kjøper en maskin med bare en prosessor leveres maskinen med to. Tilsvarende gjelder for større maskiner. IBM vil levere flere prosessorer enn kunden har bestilt.

Ideen er forenkling av produksjonsprosessen og muligheten til å tilby ekstra kapasitet ved behov. Kundene kan prøve ut mer kapasitet enn bestilt, for å avgjøre bedre det reelle behovet.

Kapasiteten oppgraderes permanent meget enkelt. Alternativt kan brukeren leie ekstra kapasitet i 30 dager eller slå den av og på i takt med behovet. Sistnevnte er kostbart. Det skal ikke mye ekstra bruk til før det lønner seg å betale for en oppgradering.