40 år med virtualisering

40 år med virtualisering

Hvis du tror virtualisering er en ny trend, må du tro om igjen. Konseptet har eksistert siden 60-tallet.

Virtualisering kan være et forvirrende begrep. I løpet av de siste par årene har konseptet, sammen med SOA og Web 2.0, vært et av de mest omtalte i it-bransjen. Å virtualisere betyr kort fortalt å ta noe i én form og få det til å fremstå som noe annet. For eksempel å få én datamaskin til å fremstå som mange datamaskiner. Før vi begir oss inn på hvordan virtualisering brukes i dag, kan en kort historisk oppsummering være på sin plass.

På 60-tallet ble det utviklet virtualiseringsteknologi til stormaskiner som IBM 7044 og IBM System/360 for å utnytte kapasiteten til maskinene betraktelig bedre. Virtuelle maskiner ble opprettet for å speile hovedmaskinen. Etter hvert kom også Virtual Machine Monitor (VMM) som tillot flere operativsystemer på samme vertsmaskin.

Enorm suksess

På 80- og 90-tallet ble konseptet i stor grad forlatt, til fordel for billige x86-servere og klient-tjener-tankegangen. Suksessen til Windows og Linux som serveroperativsystem etablerte x86 som industristandard. Men i dag har serverne blitt så kraftige at underforbruk igjen har blitt et problem. I tillegg har økende strømforbruk, forurensing og komplisert administrasjon blitt satt på dagsordenen som temaer store bedrifter må hanskes med.

Dermed var markedet igjen klart for virtualisering. California-selskapet VMware introduserte virtualisering til x86-systemer i 1999, og har hatt enorm suksess med sine løsninger. I dag forbindes begrepet først og fremst med servervirtualisering. Det vil i enkelhet si at mange logiske servere legges inn på én større fysisk server.

IBM har som nevnt hatt fokus på virtualisering i lang tid. I dag leverer selskapet en rekke virtualiseringsklare løsninger, og er partnere med de største aktørene på virtualiseringsmarkedet. I Norge er Inge Nyheim blant IBMs eksperter på området. Han tror at begrepet virtualisering etter hvert kommer til å forsvinne, rett og slett fordi det blir så vanlig at det tas for gitt.

- På samme måte som at begrepet ebusiness forsvant når man fant ut at det egentlig var det samme som vanlig business, kommenterer Nyheim.

Bortkastet strøm

Ifølge Nyheim er det i dag tre hoveddrivere for virtualisering. Det første er for å få utnyttet infrastrukturen bedre, og dermed sørge for en bedre økonomi rundt selve infrastrukturen. Det andre er miljøhensyn. Det er for tiden stort fokus på såkalt grønn it i it-bransjen. Ifølge IBM trengs 500 kroner ekstra til drift og kjølig for hver tusenlapp som brukes på servere. Samtidig er Co2-utslippene for høye. Virtualisering er en bra metode for å begrense energibruken i datarommet. Nyheim sammenligner det med bruk av firmabil.

- Serverne surrer og går selv om de ikke utnyttes for fullt. Det er som å ha en firmabil kjørende rundt i ring, selv om ingen bruker den, sier han.

Den tredje, og kanskje viktigste, driveren er ønsket om økt fleksibilitet i organisasjonen. Gjennom virtualisering er det en smal sak å umiddelbart sette opp en server ved behov, i stedet for å bruke to uker på innkjøp og installasjon.

Blant de viktigste aktørene på programvaremarkedet i dag finner vi markedsleder VMware, Microsoft, som kommer med omfattende virtualiseringteknoligi i neste utgave av Windows Server, og Citrix, som nylig har kjøpt XenSource. Les mer om denne konkurransen på neste side.

Les om:

Virtualisering