Bedre Windows 7-kjøring på Mac

Bedre Windows 7-kjøring på Mac

VMware annonserer versjon 3 av virtualiseringsløsningen Fusion for OS X.

Intel-baserte Mac-maskiner har fordelen av å ha samme prosessor-familie som X86-baserte Windows-pc-er. Dette muliggjør virtualisering av andre operativsystemer under OS X - for de tilfellene der det rett og slett ikke finnes Mac-egne programmer.

Det være seg regnskapsprogrammet du bruker på jobben, Linux-serverene du drifter som systemadministrator eller om du bare er en webdesigner som må sjekke nettsiden for kompatibilitet - det er en enkel sak å få et alternativt operativsystem i drift på Mac-en ved hjelp av Fusion.

Grafikk

I slutten av oktober kommer Fusion 3 i butikken, og det sammenfaller fint med Microsofts lansering av Windows 7. For Fusion 3 er spesielt tilrettelagt for de fancy nye Aero-effektene. Ikke bare det - VMware har alltid vært ledende når det gjelder grafikkytelsen av OS X virtualiseringsprogrammer - det er støtte for OpenGL 2.1 og DirectX 9.0c Shader Model 3. Gode nyheter for gamere, med andre ord.

Snow Leopard

Fusion 3 er også spesielt tilrettelagt for OS X 10.6 Snow Leopard. Og da snakker vi om både 32- og 64-biters versjoner. Denne funksjonaliteten strekker seg heldigvis også til OS X 10.5 Leopard-installasjoner - man er selvfølgelig avhengig av en nyere 64-biters prosessor dersom man forventer å kjøre en 64-bit-versjon av for eksempel Windows.

Fusion 3 har generelt en rekke forbedringer, og lover like tastaturkombinasjoner for Windows som for OS X. Det er blitt en enkel sak å flytte en Windows-installasjon fra en pc over til en OS X-maskin takket være en egen veiviser. Fusion 3 støtter også flerkjerne-prosessorer, og lover også å starte opp raskere.

Fungerer allerede

For ordens skyld nevner vi at Windows 7 fungerer allerede i dag både under Fusion 2 og under Parallels Desktop versjon 4. Men Parallels kaller sin Windows 7-støtte ved bruk av Snow Leopard i Parallels Desktop 2 for «eksperimentell», og under Fusion 2 blir Windows 7 ettter sigende identifisert som Vista.

Macworld.no-redaksjonen har kjørt Windows 7 under Parallels 4 i en Snow Leopard-installasjon en stund, og det fungerer greit, men med dårlig score på grafikkytelsen. De to virtualiseringskonkurrentenes bestrebelser på å tilpasse sine løsninger bedre til både Windows 7 og Snow Leopard, imøteses derfor med forventning.

Pris og tilgjengelighet

VMware Fusion 3 kommer antakeligvis til å koste rundt 600 kroner i norske butikker dersom dagens prisnivå videreføres. I tillegg trenger du en Windows-lisens, dersom det er aktuelt. Kunder som har kjøpt Fusion 2 i oktober, er i USA lovet en prisreduksjon - kanskje norske kunder er like heldige. I USA lanseres Fusion 3 den den 27. oktober.

Du kan lese mer om VMware Fusion for 3 her.

Virtualisering