En boks kan inneholde 20 pc-er

En boks kan inneholde 20 pc-er

Nullklienter trenger bare to kabler inn, og ingen harddisk.

Virtualisering er ikke bare en mulighet for de store. Fujitsu vil gi mindre bedrifter virtuelle arbeidsflater, optimalisert server, finansiering og smart livsløp.

Og de har en spennende vri på virtuelle arbeidsflater. Selskapet kommer nå med en serie nullklienter, med andre ord maskinvare for sluttbrukere som ikke inneholder noe lokalt lager eller operativsystem. Slike enheter er ekstremt sikre, siden tyveri ikke gir tilgang til data. En annen snedig sikkerhetsdetalj er at klientene - som i praksis er 22 tommers bredskjermer - kun har nettverks og strømkontakt. De er dermed også verdiløse som rene skjermer.

- Utgangspunktet vårt har vært behovet for høy sikkerhet, enkel administrasjon og å utnytte maskinvare effektivt. Virtualisering av servere har demonstrert at det er mulig å utnytte maskinvaren bedre, og tiden har kommet for arbeidsflatene til brukerne, sier Ulf Rasmussen, forretningsutvikler i Fujitsu.

It-avdelingene har fått et sentralt sted å kontrollere og sikre alle pc-ene som er i bruk. De vil også se fordeler i at oppdatering av en pc innebærer å installere og teste oppdateringene på ett sted. Utrulling innebærer å sende en nullklient til bruker, kople til strøm og nett, og legge til en ny bruker i katalogen. Brukeren får et komplett Windows-miljø, og mange vil nok sette pris på fraværet av kabler.

Strømgjerrig og sikker

Nullklientene har en brikke for kryptering og dekryptering av signaler mellom klient og server, og kontroll for video, lyd og periferi-enheter. Det er blant annet tre USB-kontakter, og enheten er klargjort for videokamera. Grafikken er kraftig nok for vanlige bilder og for eksempel røntgenbilder. De vil ikke egne seg for 3D-modellering. Strømforbruket er ca. 27 Watt ved vanlig bruk. Foreløpig er 22 tommer i inntil dobbelt skjermoppsett tilgjengelig.

Primergy-serveren er optimalisert for virtualisering. I utgangspunktet kommer den med enkleste variant av VMware og en egen sambands- og trafikkontroll for virtuelle miljøer (Connection broker). I standardversjonen kjører de Windows Small Business Edition standard, men premium støttes også. Singel-sign-on er støttet gjennom Active Directory, og Fujitsu arbeider med en løsning med lokalt smartkort som innlogging. Løsningen kan skaleres og leveres ferdig for alt fra 20 til flere hunder null-klienter.

- Vi legger vekt på strømsparing, og serveren drar i seg selv 30 prosent mindre enn eldre modeller med samme belastning. Hele løsningen med server og virtuelle arbeidsflater drar 70 prosent mindre strøm enn fullt ut maskinvare over alt, forklarer Rasmussen.

Lever lenge

Det er ikke bare lave mengder kabler som er tiltalende med nullklienter. Forlenget levetid for komponentene innebærer gjerne to år ekstra bruk. Prisen per klient med maskinvare og server vil være rundt 5.000 kroner.

- Brukerne vil også normalt glede seg over at man sjelden trenger å bekymre seg for oppstartstid. Windows-miljøet kjører hele tiden, og på nullklienten er det bare skru på skjermen og logge inn, for å fortsette der man slapp. Selve den virtuelle arbeidsflaten kan også hentes fra andre enheter, slik at man gå inn i arbeidsflaten på reise eller hjemmefra på hjemme-pc-en, poengterer Rasmussen.

Leie med livsløpsansvar

Fujitsu tilbyr finansiering av løsningen gjennom leieløsning. Her har de imidlertid lagt til en interessant vri, der livsløpshåndtering legges til og gjør løsningen grønn og smart.

- Utfordringene med utslipp av klimagasser er knyttet til produksjon, bruk, gjenbruk og gjenvinningen. Vi øker innsatsen på de to siste og reduserer den negative effekten, forteller Dag Erik Storberget i Acento i Norge.

De lager en pakke som inkluderer innbytte av gammelt utstyr ved start av leieforholdet, og gjenbruk av utstyret når perioden er over. De kaller det livsløpsansvar.

- Det er en stadig utfordring å skaffe nok brukt maskinvare både i Norge og Europa. Det virker som mange leverandører vil ha brukt utstyr ut av markedet så fort de klarer. Men med produkter av god kvalitet vil det være gode forretningsmuligheter i en slik modell, understreker Storberget.

Han understreker at virksomheter vil se omdømmeeffekt av å gå inn på en slik avtale. I tillegg slipper de unna håndtering av brukt maskinvare.

Virtualisering