Farlig å kjøre Windows på Mac

Farlig å kjøre Windows på Mac

VMware inneholder hull som hackere kan komme seg gjennom.

En sikkerhetsforsker har oppdaget et hull i virtualiseringsprogrammet VMware Fusion, som åpner for at noen kan hacke seg inn på Mac-en - når man kjører Windows som virtuell maskin.

Dette rokker ved en av grunnene til at mange velger en Mac fremfor en Windows-pc, som er at den er så trygg å bruke. Det finnes nesten ikke virus til Mac og hacking er svært lite utbredt.

LES OGSÅ:

Mac-hacker: - Mac tryggere enn Windows

Gjesten tar seg friheter

Med et virtualiseringsprogram kan man kjøre et operativsystem innen et annet, altså som en virtuell maskin. Det vil for eksempel si at det er mulig å bruke Windows XP på en Mac-maskin. Windows XP er gjest, mens Mac OS X er vert.

Det er sikkerhetsforskeren Kostya Kortchinsky i selskapet Immunity som oppdaget sikkerhetshullet i et av de mest brukte virtualiseringsprogrammene VMware. Feilen skal gjøre det mulig å både lese og skrive til det opprinnelige operativsystemet, skriver amerikanske Computerworld.

Sikkerhetsforskeren har laget et eksempel som utnytter feilen og har lagt ut et videoklipp som viser hvordan han enkelt får opp kalkulatoren på det opprinnelige operativsystemet.

Retter feilen

Teknikken kan brukes mot et gjesteoperativsystem, for eksempel Windows XP, som kjøres i VMware Fusion på en Mac. Dermed kan Mac OS X angripes fra Windows, Linux eller andre operativsystem og omvendt.

Heldigvis har WMware blitt gjort oppmerksomme på sårbarheten. De har nå sluppet en ny versjon at programvaren som tetter igjen den alvorlige sikkerhetsfeilen. Hullet gjelder VMware Fusion, Workstation og en rekke andre VMware-produkter.

Fusion 2.0.4 kan lastes ned gratis for nåværende brukere av virtualiseringsprogramvaren.

Virtualisering