Flere vil ha virtualisert desktop

Flere vil ha virtualisert desktop

Microsoft forstår utfordringen, men vil helst fortsette som før.

I tillegg til Microsoft vil også en rekke andre kjente it-leverandører bidra rundt virtuelle arbeidsflater. Citrix og Vmware har begge et samarbeid med Cisco. De toneangivende sikkerhetsleverandørene som McAfee, Symantec og Trend Micro samarbeider også rundt sikring av virtuelle arbeidsomgivelser.

I løpet av de nærmeste årene vil interessen for virtuelle brukeromgivelser øke. Grunnen er de mange nye nettbrettene, avanserte telefonene og bruk av nettskyen for levering av deler av tjenestene.

Ulike profiler

Derfor må it-avdelingene ta skritt for å vurdere sine brukere. De må bygge opp et sett med forskjellige brukerprofiler med hensyn til hva slags tjenester den ansatte trenger for å utføre sitt arbeid best mulig.

- Identifiser minimum antall brukerprofiler som håndterer alle kravene til de ulike arbeidsfunksjonene. De fleste organisasjoner bør klare seg med tre til fem, påpeker Brian Gammage i analysefirmaet Gartner, dokumentert i forskningsdokumentet Net IT Out.

Applikasjonene som støtter tjenestene vil enten være i brukerhjelpemiddelet, i datarommet eller i nettskyen. Den ansatte vil i løpet av noen år benytte applikasjoner fra alle de tre alternativene.

Dagens brukerprofil med alt den ansatte skal bruke på pc-en, er det bare Microsoft som foretrekker. Det skyldes lisensinntekter.

Reise

- Virtualisering er en reise, sier Kristine Dahl, sjef for Vmware i Norge.

Vmware har ti års erfaring med virtualisering av maskiner i datasenteret hvor én maskin overtar for mange eldre. Men først de seneste tre årene har virksomhetene oppdaget verdien av virtualisering.

I 2009 ble det for første gang satt opp flere virtuelle maskiner enn fysiske. En av grunnene til at det har tatt tid er at hver ny maskin måtte kunne overta for ti eller flere maskiner. En ekstra grunn for interessen er at de virtuelle maskinene har vært veldig stabile.

- Mange ble forbauset da de oppdaget at tjenester basert på Vmware hadde høyere tilgjengelighet enn tjenester som kjørte direkte i maskinen, fortsetter Kristine Dahl.

Med suksessen for virtualisering av maskiner i datarommet, har virksomhetene fått fornyet interesse for virtualisering av brukermiljøet siden all administrasjonen av pc-er er kostbart. Hensikten er å forenkle og redusere praktisk arbeid og kostnader.

Tynn

I september 1996 utfordret Oracles administrerende direktør Larry Ellison it-avdelingene ved å introdusere nettverksmaskinen, (NC, Network Computer), et hjelpemiddel uten egen programvare koblet til datarommet og alle applikasjonene ved hjelp av nettet.

For mange var nettverksmaskinen en reversering til dataskjermen koblet til den sentrale maskinen, for andre en riktigere tilnærming til hvordan it skal drives.

Resulatet ble tynne klienter hvor applikasjonen til brukerne kjører i datarommet. Bruken av tynne klienter er den første formen for virtualisering av ansattes it-hjelpemidler.

- Norge er den største brukeren av tynn klient i verden målt per capita, sa Erik Pedersen, nordisk direktør i Citrix i sommer.

Citrix ble raskt den ledende leverandøren av programvare for sammenkobling av brukernes hjelpemidler og maskinene i datarommet og har konsentrert seg om videre forbedringer. Sett fra ståstedet til Citrix er det ingen forskjell på en pc, en avansert telefon og et nettbrett.

Fire alternativer

Tynne klienter er fortsatt populært, spesielt i forbindelse med dedikerte oppgaver hvor brukeren ikke har behov for å ta med seg hjelpemiddelet hjem eller på reiser. Også Microsoft tilbyr sitt alternativ, Terminal Server, programvare for kjøring av oppgavene på en maskin i datarommet.

Bruk av tynne klienter er et av fire alternativer for virtualisering av brukernes omgivelser. De andre er bruk av en virtuell pc i en maskin på datarommet, kontinuerlig nedlasting av operativsystem og applikasjon (streaming), og virtualisering av hjelpemiddelet som dermed opptrer i forskjellige roller, hos brukeren.

Virtualisering av pc-en har ikke kommet langt fordi utstyr som multimedia eller skrivere tilkoblet pc-en ikke er virtualisert. Det er mer omfattende å virtualisere pc-en enn tjenestemaskinen.

Ifølge analysefirmaet Gartner vil de fleste virksomheter anskaffe en eller annen form for klientvirtualisering de nærmeste fem årene. Målet er brukeromgivelser som er pålitelige, sikre og lettere å administrere.

Men virtualiserte brukerflater koster penger, les videre på neste side!

Virtualisering