Gratis Xenserver betaler seg

Gratis Xenserver betaler seg

Med gratis Xenserver har det blitt lettere for Citrix å presse VMware. Det har også gitt selskapet 100 000 nye kunder.

I februar besluttet Citrix å gjøre Xenserver, selskapets hovedprodukt innen servervirtualisering, gratis. Det har ifølge Citrix ført til at selskapet har fått 100 000 nye kunder.

Det var på selskapets Iforum-arrangement i Edinburgh denne uken at Citrix' viseadministrerende direktør Wes Wasson presenterte nedlastingstallene. Han forklarte beslutningen ikke var et stunt, men en strategisk tiltak for å gjøre virtualisering så utbredt som mulig så raskt som mulig.

Wesson pekte på undersøkelser som viser at mer en 75 prosent av alle servere fremdeles ikke er virtualiserte, noe som kan tolkes som at kundene synes virtualiseringsprodukter er for komplekse og dyre.

Derek Slayton direktør for produktmarkedsføring i Citrix, sier til britiske Microscope at virtualiseringsprosjektene hos kundene til dels har bremset opp ettersom det er vanskelig for mange it-avdelinger å få godkjennelse for store prosjekter.

- Derfor prøver vi å skape en situasjon der kundene kan laste ned, teste og eksperimentere med teknologien, sier han.

- Genialt trekk

Slayton forteller at deler av selskapets salgskanal til å begynne med var skeptiske til tiltaket, men sier at trekket vil være bedre for alle parter på lang sikt.

Rupert Collier, produktsjef for Citrix i britiske Computerlinks, karakteriserte i utgangspunktet beslutningen som synd, fordi distributøren hadde flere potensielle Xenserver-kontrakter på gang da produktet ble gjort gratis.

Men til Microscope sier han nå at han ser det som et genialt trekk, blant annet fordi det bidrar til å presse VMware til å forklare hvorfor kundene må bruke så mye penger på virtualiseringsteknologi.

Han er overrasket over hvor få Citrix-partnere som har vært interessert i å utvide kunnskapsområdet for å dekke produsentens nye portefølje, og sier mange partnere i løpet av de siste seks til ni månedene i stedet har valgt å konsentrere på det allerede kan.

- Det er noen få partnere som kan forklare fordelene ved en ende-til-ende-løsning, men det er ikke mange. Enkelte partnere ønsker ikke å være involvert på det nivået, de er fornøyd med å selge Xenapp til sin eksisterende kundebase, sier han.

LES OGSÅ: Åpen for virtualisering

Les om:

Virtualisering