- Hyper-V mangler viktige funksjoner

- Hyper-V mangler viktige funksjoner

Nå kan du laste ned Microsofts Hyper-V R2. Men kritikerne savner tre funksjoner.

Andreutgaven av Microsofts hypervisor Hyper-V kan nå lastes ned for slikk og ingenting. Hyper-V Server 2008 R2 finnes både tilgjengelig som frittstående komponent og som en del av Windows Server 2008.

Nyheten om slippet kommer mens Vmwares Vmworld-konferanse finner sted. Microsoft var egentlig påmeldt med stand, men trakk seg fordi vilkårene Vmware stilte visstnok var urimelige, blant annet med innskrenket mulighet til å markedsføre egne nyheter. Også Citrix har valgt ikke å delta.

Analyseselskapet Burton Group har tatt for seg oppgaven å sammenligne Hyper-V, Vmware Vsphere 4 og Citrix Censerver 5.5. Selskapet mener Hyper-V, selv i ny og fresh utgave, fortsatt har mangler. Den mangler fremdeles tre egenskaper som står på Burtons 27 punkts kravliste til hypervisorbruk for produksjonsmiljø i bedrifter.

Inntil Citrix slapp Xenserver 5.5, var det kun Vmware som innfridde alle kravene til Burton.

Tre mangler

Hyper-V har blant annet nå fått mulighet til «live migration», som gjør at du uten avbrudd kan flytte applikasjoner mellom ulike prosessorer, samt mange andre hyggelige funksjoner som støtte for tredjeparts kluster-filsystemer og maskinvare-assistert minnevirtualisering.

Men det som mangler fra Burtons liste er muligheten til å prioritere omstart av virtuelle maskiner, mangel på en feilfri håndteringsserver og støtte for minimum to prosessorer per gjesteoperativsystem.

Når det gjelder sistnevnte så støtter Hyper-V mer enn to virtuelle prosessorer på de nyeste operativsystemene, men kun to med Windows Server 2003 og én med andre operativsystemer.

Når det gjelder mangel på feilfri håndteringsserver sier Burton poenget er at Microsofts Ssytem Center Virtual Machine Manager ikke kan kjøre på server-clustere.

Burton innrømmer at alle punktene i listen over funksjonskrav ikke er påkrevd i alle scenarioer, men ser på listen som en god generell guide.

Virtuell lagringsdiskkompabilitet

Microsofts kommentar til de tre manglene, skal være følgende uttalelse:

- Våre kunder har sine egne poengberegninger, og Ingersoll Rand, Jackson Energy Autority og Univesity of Miami har opplevd både suksess og kostnadsbesparelser ved å bruke våre produkter.

Det var på Vmworld Burton la frem sine funn, under foredraget «Hypervisor Competitive Differences: What the Vendors Aren’t Telling You».

Dit hadde blant annet Even Glemmestad, it-ingeniør fra Felleskjøpet, tatt turen.

Han sier til amerikanske Computerworld at Burtons foredrag ga mening for ham. Han hadde lest at analyseselskapet anså Xenserver-produktene for produksjonsklare, og hadde møtt opp for å finne ut hvorfor.

- Felleskjøpet bruker hovedsakelig Vmware, men vurderer Xenserver for å virtualisere Xenapp-serverene, sier han.

Les om:

Virtualisering