- Ikke kjør XP i Windows 7

- Ikke kjør XP i Windows 7

XP-modusen i Windows 7 blir slaktet av kritikerne. Nå kan du prøve betaversjonen selv.

Nå kommer betaversjonen av den tidligere omtalte XP-modusen for Windows 7 som tilleggspakke.

XP-modusen kjører som tidligere beskrevet i et virtuelt miljø via Microsoft Virtual PC der det følger med en forhåndsaktivert XP-lisens med servicepack 3, melder Computerworld USA.

Modusen baserer seg imidlertid på prosessorbasert virtualiseirng, og dermed vil ikke alle få glede av denne gratisfunksjonen. På denne siden kan du sjekke om du har mulighet med din maskin.

Enkelte skeptikere

Analytikerreaksjoner på denne tilleggspakken har imidlertid vært lunken. Kritikken går i hovedsak på at bedrifter neppe vil ønske å drive support på to operativsystemer, som de må om ting går skeis på tilleggspakken.

En annen høyrøstet kritiker er Infoworlds Randall C. Kennedy, som kaller det hele «Den nye Dosbox» . Han mener XP-modus driter seg ut på en rekke områder på grunn av hvordan den er skapt.

XP-mode bruker nemlig Remote Desktop Protocol (RDP) for å oppnå kontakt med sine virtuelle maskiner. RDP er samme system man dags dato kan bruke for å fjernlogge seg på et XP-system, for eksempel over internett.

- RDP ble aldri laget for å håndtere lokal applikasjonsintegrasjon, og de røffe kantene er synlig gjennom XP-modus-opplevelsen, sier han i sin kommentatorblogg.

Konkret peker han på at dra- og slipp ikke fungerer mellom 7 og XP-mode, at XP-mode er dårlig integrert med 7’s Aero-brukersnitt samt at XPs varselsikoner også tar seg dårlig ut på 7’s startmeny.

I tillegg har Randalls Officebench-tester vist at XP er opptil 30 prosent treigere virtualisert i 7 enn som ren XP gitt samme maskinvare.

- Etter en uke med peking, stikking og klyping i beta-versjonen er jeg overbevist om at XP-modus i større grad enn en gave fra Microsoft er en potensiell forbannelse for it-forhandlere rundt om.

Har konkurrenter allerede

Microsoft har virtualiserings-konkurranse fra et knippe bedrifter. Et av de mindre selskapene, Parallels – kjent for Parallels Desktop for Mac – ser Microsofts XP-modus og høyer oddsene.

Selskapet vil lage en tilsvarende løsning som lar XP-brukere virtuelt migrere rubbel og bit av sine eksisterende systemer rett inn i 7. Løsningen vil, i likhet med Microsoft sin, kjøre enkeltprogrammene integrert i 7’s kjøremiljø, slik at det ser ut som man bare kjører et normalt 7-program.

Selskapet har ikke satt noen pris eller leveringsdato på systemet, men beta-testere kan registrere seg her .

Microsofts løsning kan lastes ned her.

Hvis du kjører Windows 7 via Virtual PC 2007 og hadde håpet å kjøre XP via Virtual PC 2007 inne i den virtualiserte Windows 7, kan Computerworld.no på forhånd skuffe deg og avsløre at dette ikke fungerer. Computerworld.no, som kjører Windows 7 virualisert i XP, har dermed ikke fått testet systemet. Det ser heller ikke ut til at du kan installere 7's XP-modus direkte i XP.

Virtualisering