Kamp om arbeidsflatene

Kamp om arbeidsflatene

Temperaturen øker i markedet for skrivebordsvirtualisering. Analytikere mener markedet ennå ikke er modent nok.

De ulike enhetene som bedriftenes it-avdelinger må forholde seg til har vokst kraftig, og omfatter i dag alt fra pc-er til nettbrett og smarttelefoner. Kundene etterspør derfor løsninger som gjør det mulig å levere data og applikasjoner til sluttbrukerne på en sikker og oversiktlig måte.

En stadig mer populær løsning på disse utfordringene er skrivebordsvirtualisering, eller virtuelle arbeidsflater. Blant fordelene er at virtualisering krever mindre av klientene, slik at pc-ene får lengre levetid eller kan erstattes med rimelige tynnklienter. Brukerstøtte, sikkerhet og backup blir enklere å håndtere ettersom data og applikasjoner leveres fra datasenteret, og ikke minst er det mer fleksibelt for brukerne.

Markedet er ennå i en tidlig fase, og etterspørselen kommer primært fra bedrifter som allerede er i gang med servervirtualisering. Men interessen er ifølge analysebyrået IDC økende.

- Bedriftene er interessert i mulighetene med en bedre modell for å håndtere arbeidsflatene, og de ser at skrivebordsvirtualisering kan gi besparelser på driftssiden, skriver IDC-analytiker Ian Song i et notat.

Dropbox for bedrifter

Citrix er ifølge IDC markedslederen innen skrivebordsvirtualisering. Selskapets har i en årrekke tilbudt løsningen Xendesktop, som gir sluttbrukerne tilgang på personlige, virtuelle Windows-arbeidsflater levert via selskapets programvareklient Receiver.

På Citrix' kundearrangement Synergy i Barcelona i oktober annonserte selskapet at de snart kan tilby kundene virtuelle arbeidsflater til en pris som er lavere per bruker enn ved tradisjonelle pc-er. En viktig nyhet er en såkalt «system-on-a-chip» som Citrix har utviklet i samarbeid med Texas Instruments. Brikken har integrert støtte for selskapets overføringsteknologi HDX slik at virtuelle applikasjoner kan leveres direkte til tynnklienter eller «nullklienter» som kassaløsninger og tv-tunere.

På konferansen demonstrerte Citrix også det nye konseptet «Follow-Me Data», som omfatter sikker deling av data mellom ulike applikasjoner, enheter og tjenester. En del av konseptet er Sharefile, som Citrix kjøpte tidligere i høst. Sharefile beskrives som en sikker Dropbox-løsning for bedrifter. Planen til Citrix er å integrere støtte for Sharefile i en oppgradert versjon av Receiver. Programvareklienten støtter nå også HTML5, slik at alle moderne nettlesere kan gi tilgang til brukerens forretningsapplikasjoner.

Satser på småkundene

Citrix annonserte også flere nyheter som skal gjøre det enklere for mindre bedrifter å komme i gang med skrivebordsvirtualisering.

Sentralt i satsingen står VDI-in-a-Box, en alt-i-ett løsning utviklet av Kaviza spesielt med tanke på små og mellomstore bedrifter, som Citrix kjøpte i mai i år. Der Xendesktop er rettet mot større bedrifter med komplekse it-systemer, er VDI-in-a-box rettet mot kunder med inntil 1 000 ansatte.

- De fleste av dagens løsninger for skrivebordsvirtualisering er for dyre og komplekse for mindre bedrifter, sier Krishna Subramanian, markedsdirektør for SMB Solutions i Citrix.

VDI-in-a-Box 5 støtter alle de største hypervisorene som Microsoft Hyper-V, Citrix Xenserver samt VMware Vsphere, ESX og ESXi. Løsningen benytter i likhet med Xendesktop Citrix HDX, og støtter Receiver samt administrasjonsverktøyet Gotomanage. Ifølge Subramanian kan løsningen gi besparelser ved utrulling av så få som ti arbeidsflater.

- Med VDI-in-a-box får små og mellomstore kunder tilgang på den samme brukeropplevelsen som større bedrifter kan levere til brukerne sine med Xendesktop, sier hun.

For å sette fart i etterspørselen i dette markedet annonserte Citrix også en ny spesialisering for forhandlerpartnere i sitt Citrix Solution Advisor Program, kalt SMB Specialist, tilpasset små og mellomstore kunder med mellom ti og 1 000 ansatte.

Les om:

Virtualisering