Kaster ut operativsystemet

Kaster ut operativsystemet

Applikasjoner som hopper over operativsystemet kjører raskere. BEA ønsker å kjøre Java nærmest rett på jernet.

- Virtualisering har bare virkelig verdi med BEA, sier Guy Churchward, direktør i BEA med ansvar for applikasjonstjeneren Weblogic.

BEA er verdens største uavhengige leverandør av applikasjonstjenester, det som kalles mellomvare. Hele deres utvikling handler om å lage programvare som tilrettelegger for dynamiske forretningstjenester.

Churchwards idé er å kombinere BEAs virtualsering, BEA Liquidvm, med Vmware og Xensource. For Java-baserte applikasjoner vil da store deler av operativsystemet være unødvendig.

- Vi trenger egentlig bare brøkdeler av et operativsystem. Java kan kjøre rett på hypervisoren, fortsette Guy Churchward.

40 prosent raskere

Applikasjoner på virtuelle maskiner kjører typisk 20 prosent langsommere enn om de kjører direkte i maskinen. Det kommer av tre lag med styringsprogramvare. Først er det dirigenten (Hypervisor), så er det virtualiseringsprogrammet og deretter kommer operativsystemet.

Dirigenten er blitt nødvendig ved flere prosessorkjerner på brikken. Hensikten er at data i bufre ikke skal ødelegges av andre virtuelle maskiner.

- Vi trenger ikke mer enn to promille av operativsystemet. Vårt mål er å kjøre Java rett på den virtuelle maskinen. Da kjører vi applikasjonene 40 prosent raskere enn på et optimalisert operativsystem, hevder Guy Churchward.

BEAs mål er at Java baserte applikasjoner i en virtuell maskin skal bli raskere enn om de kjører på en fysisk maskin. Derfor jobber de tett med Vmware for å oppnå bedre effektivitet med sin Java-baserte programvare. BEAs Liquidvm jobber sammen med Vmwares ESX 3.0.

I testen ”Java Benchmark” i tre nivåer kalt SPECJBB oppnår kombinasjonen av BEAs bedre ytelse med åtte virtuelle maskiner enn tilsvarende løsning kjørt på Linux. Maskinen benyttet to Xeon dualprosessorer med 3,2 GHz klokkefrekvens og 2 GB minne.

Men ved å fjerne operativsystemet blir det mange nye utfordringer som operativsystemet tar seg av. Sikkerhet forutsettes tatt vare på delvis av de nye prosessorene fra Intel som har bedre virtualiseringsteknologi, og delvis av BEAs programvaremiljø.

Virtualisering