Kjør Windows 7 virtuelt og gratis

Kjør Windows 7 virtuelt og gratis

PRØVEKJØRT: Suns Virtualbox gjør det enkelt.

En virtuell maskin er enkelt forklart et program som «emulerer» en separat pc. På denne pc-en, som har en harddisk bestående av en fil eller en separat disk/partisjon, kan man installere et annet operativsystem.

Suns virtualiseringsprogram Virtualbox er nå ute i versjon 2.1.2 og lar deg teste ut betaversjonen Windows 7 uten at du trenger å betale, verken i form av penger eller formatering av harddisken din. Du kan selvsagt også teste ut andre operativsystemer, enten maskinen din kjører Mac, Windows eller Linux som primærsystem.

Virtualbox er et enkelt og greit alternativ til mer etablerte virtualiseringsløsninger fra VMware, ikke minst siden produktet er helt gratis.

Løsningen er svært kompakt (hele installasjonen er ikke større en 60 megabyte) og byr på et logisk brukergrensesnitt. Når du starter Virtualbox kan du selv velge hvor mye av arbeidsminnet som skal bli allokert til den virtuelle maskinen. I versjon 2.1.2 kan du bruke inntil 75 prosent av vertssystemet minne.

1-2-3 kjør

Vi testet ut programmet for å legge inn betaversjonen av Windows 7 på en vanlig bærbar pc som til dagelig kjører Windows XP. Etter å ha lastet ned og installert programmet var det bare å sette noen enkle parametre over hva den virtuelle maskinen skulle hete, hvor den skulle plasseres og hvor mye ressurser den skulle tildeles.

Om du som i vårt tilfelle kjører 32.bits Windows XP kan det være greit å være litt beskjeden når du tildeler systemminne. Vi hadde fire gigabyte installert, men fikk advarsel om at det ble for lite ressurser tilgjengelig for vertssystemet da vi forsøkte å tildele 2 gigabyte til gjesteoperativsystemet. Vi endte dermed på 1,5 gigabyte, noe som fungerer helt fint med Windows 7 så lenge du ikke skal arbeide med svært store ting.

LES OGSÅ: Derfor skal du velge 64-bits Windows 7

Når det gjelder tilgangen på harddiskplass kan du sette opp Virtualbox slik at den vokser dynamisk innenfor en grense som du definerer. Gir du den for eksempel tilgang til 50 gigabyte legger den ikke beslag på alt sammen før den har behov for det.

Etter å ha klikket oss gjennom disse valgene måtte vi kun aktivere støtte for dvd-enhet. Deretter var det bare å starte den virtuelle maskinen og installere gjesteoperativsystemet på vanlig måte fra dvd-platen.

Ettersom vi har installert Windows 7 flere ganger tidligere på andre maskiner synes vi ikke det tok merkbart lengre tid under VirtualBox. Vårt nye operativsystem var på nett etter ca 35 minutter. Mens installasjonen pågikk kunne vi arbeide på vanlig måte under XP. Alt vi trengte var å klikke høyre Ctrl-tast for å veksle mellom operativsystemene.

Konklusjon

Alt i alt er vi godt fornøyd med hvordan Virtualbox oppfører seg. Løsningen er brukervennlig og vi liker at du gis god kontroll over resursene som allokeres til den virtuelle maskinen. Det går dessuten raskt å sette seg inn i funksjonaliteten. Vi opprettet en fullt fungerende virtuell maskin med Windows 7 i løpet en liten time.

Ifølge Sun er det mulig å utvide VirtualBox med APIer som er synlige på alle nivåer – inkludert webtjenester. Du finner programmet og mye annen nyttig informasjon på VirtualBox.org. Alternativt kan du hente den ned hos Sun.

Virtualisering