Leverer valgfrihet for it-avdelingen

Leverer valgfrihet for it-avdelingen

Citrix frister med god brukeropplevelse for alle med sin ferske XenDesktop 4.0. Blir dette gjennombruddet for virtuelle skrivebord?

Med XenDesktop 4.0 lover Citrix at alle brukere bak alle pc-er, Mac-er, tynne klienter, bærbare pc-er og smarttelefoner skal få den samme gode opplevelsen. Selskapet ser også for seg at Windows 7 vil stå for en ny bølge med utrullinger av desktop-virtualisering, og benytter nå sjansen til å dra nytte av denne oppblomstringen.

- Vi gir en valgfrihet som de andre ikke kan gi i dag, sier Kurt Svenson i Citrix ti Nettverk & Kommunikasjon. Det er i alt 70 nye funksjoner i versjon 4.0 som hovedsaklig brukes for å forbedre ytelse og sikkerhet.

XenDesktop 4.0 byr på flere ulike muligheter, og man kan for eksempel operere med offline skrivebord i lokale virtuelle maskiner, skrivebord fra blade-baserte pc-er, skrivebord som kjøres fra virtualiserte servere og til sist delte skrivebord.

For at it-avdelingen skal kunne levere alle disse typene av virtuelle skrivebord hvor ytelse, sikkerhet og andre krav skal oppfylles av hver bruker, har Citrix utviklet FlexCast-leveringsteknologi. Dette er selve grunnpilaren i XenDesktop. Tidligere i år tok Citrix virtuelle skrivebord og applikasjoner over til iPhone. Med FlexCast vil systemet levere best mulig opplevelse ut i fra klienten som benyttes.

Alle skal med...

Med XenDesktop 4.0 inviterer Citrix nå også de tyngre brukerne inn i virtualiseringens verden. Med forbedringer i selskapets HDX-teknologi er nå støtte for grafikk med høy oppløsning på plass. Det er blant annet nå støtte for flash-baserte multimedia, 3D-grafikk, web-kameraer og VoIP. Dessuten er leveringsmekanismene til avdelingskontor over WAN-forbindelser optimalisert.

Ifølge selskapet krever HDX-teknologien 90 prosent mindre båndbredde enn konkurrerende teknologier.

XenDesktop 4 blir tilgjengelig fra den 16. november med priser som strekker seg fra 75 til 350 dollar per bruker. De som allerede bruker XenApp vil kunne få rabatter med opptil 80 prosent. Selskapet muliggjør også en sentralisert administrasjon av virtuelle skrivebord og applikasjoner ved å integrere XenApp med XenDesktop.

Forenkler

Å levere virtualiserte skrivebord kan ifølge Citrix forenkle hverdagen til it-avdelingen mye. Skrivebordene leveres dynamisk og man trenger ikke lenger å være avhengig av en bestem enhet. Å utruste nye ansatte med riktige verktøy går fra dager til minutter.

Ansatte som bruker de samme applikasjonene får det ifølge selskapet best dersom de tildeles et delt, serverbasert virtuelt skrivebord. Denne modellen gir hver bruker et nedlåst skrivebord og er optimalt der det ikke er nødvendig med brukertilpasninger. I denne modellen kan inntil 500 brukere en enkelt server.

I de tilfellene hvor brukerne krever mer personlige tilpasninger, er det derimot best med en VDI-modell (virtual desktop infrastructure) hvor hvert skrivebord er en dedikert virtuell maskin. Med denne modellen kan man operere med 60 til 70 skrivebord per server.

For kraftbrukerne kan det også bladbaserte pc-er i datasenteret være et alternativ. Her får man fordelene fra en sentralisert modell, men sikrer dedikert prosesseringskraft for hver bruker.

XenDesktop gir videre flere muligheter på klientsiden. Det er for eksempel mulig å velge streaming av skrivebord til hver brukers enhet for å kjøre lokalt samtidig som man administrerer operativsystem, applikasjoner og data sentralt. Denne tilnærmingen benytter eksisterende pc-er og er snill når det gjelder å belaste datasenteret.

Samarbeid

Citrix viderefører samarbeidet med Microsoft og utnytter nyvinningene i Windows Server 2008 R2 Remote Desktop Services og Microsoft VDI Suites. XenDesktop leveres i tillegg også med Hyper-V.

De to selskapene jobber også sammen for å forenkle administrasjonen av fysiske og virtuelle skrivebord og applikasjoner via Microsoft System Center-plattformen. Det foreligger også planer om å integrere løsninger som Microsoft Application Virtualization (App-V) med XenDesktop. Men XenDesktop 4.0 støtter også VMware ESX og VMware vSphere.

Project Independence er kodenavnet på et samarbeid Citrix har med Intel om å integrere hypervisoren i prosessorer. Etter planen skulle dette produktifisert seg nå i andre halvdel av 2009, men i følge Svenson vil vi se maskiner med dette fra ulike produsenter i første kvartal 2010.

Virtualisering