Microsoft åpner seg for Linux

Microsoft åpner seg for Linux

Har gitt drivere til Linux-miljøet, som applauderer i kapp med analytikerne.

Lenge har Linux-folk sett på Microsoft med skeptiske øyne på grunn av selskapets forhold til åpning av egen kildekode.

Microsoft har på sin side for tiden et søksmål gående mot Linux, som de hevder bryter 235 patenter.

Men nå kommer Microsoft med et overraskende grep.

Selskapet kunne i går kunngjøre at det gir 20.000 linjer Linux-kode til miljøet, klar for integrering i Linux-systemet under lisensen GNU GPL 2. Koden består av fire drivere, som ifølge Microsoft vil øke Linux’ ytelse når operativsystemet virtualiseres via Microsoft Hyper-V 8.

- Vi ser at Microsofts miljø vokser sammen med åpen kildekode-miljøet, som i sluttstykket er fordelaktig for våre kunder. For eksempel har Linux-miljøet bygd en plattform som brukes av mange kunder. Så vår strategi er å øke samhandlingen mellom Windows-plattformen og åpen kildekode-teknologier, deriblant Linux, for å gi kundene valgene de etterspør, sier Sam Ramji, direktør for plattformstrategi i Microsofts Server and Tool-organisasjon.

- Nyheten ville vært uhørt fra Microsoft for noen år siden, men er et nøkkeleksempel på at krav fra kunder er en kraftig katalysator for endring.

- Helvete har frosset

Administrerende direktør i Linux Foundation, Jim Zemlin, sier han ser grepet som en bekreftelse for at åpen kildekode-modellen og GNU GPL 2 er en bra ting.

- Selv om det er litt på overtid, applauderer vi Microsoft for å innse verdien av samarbeid for å være konkurransedyktig i dagens it-marked, sier mannen, som ble ekstremt overrasket.

- Helvete har frosset, sjøene har delt seg, sier han og fniser.

Greg Kroah-Hartman, prosjektleder for The Linux Driver Project, og dessuten ansatt i Novell, sa han godtok koden med en gang. Den var helt etter boka.

- De overholdt hver eneste regel og punkt i hva vi ber om når vi får kode. Hadde jeg sagt nei til denne koden, hadde det vært feil, sier han.

Kroah-Hartman sier det lå litt pressing av Microsoft bak det hele.

- Et annet medlem i kjerne-miljøet la merke til Microsoft-driverne og pekte dem ut for meg.

Driverne hadde vedkommende funnet på Microsofts nettside. Det var snakk om forhåndsbygde kjernedrivere for Red Hat og Novell Suse.

- Via kontakter jeg har i Novell, og gjennom samarbeidet Novell har med Microsoft, kontaktet jeg Microsoft og fremarbeidet detaljene.

- Ingen vei tilbake

Stephen O’Grady, analytiker i Redmonk, mener grepet kan skape presedens.

- Jeg gir honnør til Microsoft for å innse realiteten, som er at en stor andel av selskapets kundebase vil kjøre Linux og Microsoft side om side i virtualiserte miljøer og at det er viktig å være konkurransedyktig når det gjelder kompatibilitet, sier han.

Jeffrey Hammond fra Forrester Research har følgende kommentar:

- Dette er et tegn på Microsofts modenhet med respekt for åpen kildekode. Det har vært mange steiner å bestige i klatringen mot en pragmatisk og praktisk omfavnelse av åpen kildekode, og dette er på en måte kronen på verket.

Han viser til Microsoft tidligere har gitt kode til PHP, gitt pengestøtte til Apache Foundation og dessuten lagt til åpen kildekode i porteføljen på områder som HPC Server, System Center og utviklerverktøyet Visual Studio. Microsoft har også et Linux/Windows integrasjonslaboratorium med Novell.

- Det er ingen vei tilbake i standpunktet med GPL. De kan ikke lenger kalle Linux for kreft, nå som de har 22.000 linjer i Linux-kjernen.

- Definitivt skystrategi

Chris Wolf, analytiker fra Burton Group, mener Microsoft nå posisjonerer seg for fremtiden, med tanke på ulike bedriftsnettverk og dessuten kommende skyinfrastrukturer.

- Å komme inn i Linux-kjernen, og å gi bredere støtte til Linux, må definitivt spille en nøkkelrolle i deres virtualiserings- og skystrategi, sier han.

Det hele vil gi Microsoft en solid kjepp for å banke Vmware, mener Wolf.

- Hvorfor skulle Microsoft la en religiøs bismak for Linux kommer i veien for å tjene masse penger på Windows Server 2008 som hypervisor under alle de Linux-serverne? Microsofts ønske om å ta penger fra Vmware og andre alternativer veier nå tyngre enn den dårlige smaken for Linux og GPL. Det er et tegn for mulighet de ser her.

Vmware har fra før sertifiserte ”kernel power”-drivere, men disse må administratorer eventuelt installere selv ettersom de ikke er en del av kjernen.

- Microsoft tar en snarvei, kommenterer Wolf.

Ramji hos Microsoft bekrefter at Microsoft nå føler seg selvsikre på virtualiseringsfronten.

- Vi kan helt klart si vi er et godt valg for å være din virtualseringsintrastrukturtilbyder, sier han.

I november skal Microsoft etter planene lansere sin nye skytjeneste Azure. Microsofts kode dukker etter planene opp første gang i kjerne 2.6.30.1 stable. I desember vil det hele dukker opp i 2.6.32 main-kjernen.

Virtualisering