Microsoft slipper XP til Windows 7

Microsoft slipper XP til Windows 7

I samme slengen som Windows la ut slippkandidaten av Windows 7, kom også XP Mode i beta.

Microsoft lovet tidlig at det skulle bli enda enklere å kjøre XP-applikasjoner i Windows 7, enn det er i Vista. I forbindelse med at slippkandidaten av Windows 7 ble lagt ut til nedlasting, la selskapet også ut tilleggsprogrammet XP Mode i betaversjon.

XP Mode ble offentliggjort for knappe to uker siden, og er et tilleggsprogram til Windows 7 som kjører eldre Windows-programmer i en virtuell maskin. Det hele er basert på Microsofts Virtual Machine, og fungerer ved at en pre-aktivert versjon av Windows XP med Service Pack 3 kjøres i en virtuell maskin, som XP-programmene så kan startes opp i.

Alle som har installert slippkandidaten av Windows 7 vil få muligheten til å teste XP Mode. Fullversjonen vil imidlertid kun bli gratis for brukere som kjøper Professional, Enterprise eller Ultimate-versjonen av operativsystemet. Det vil også være mulig for pc-produsentene å legge inn XP Mode.

Ettersom XP Mode krever mye av maskinen, vil ikke alle pc-er være i stand til å kjøre funksjonen. Microsoft har lagt ut en forklaring som hjelper brukerne til å avgjøre om nettopp deres maskin er i stand til å kjøre tilleggsprogrammet, samt lenket videre til Intel og AMDs lister over hvilke prosessorer som støtter denne virtualiseringen.

Når du kjører eldre Windows-programmer via XP Mode vil de fremtså som et hvilket som helst annet program, fremfor å kjøres i et eget virtualiseringsvindu. Dette til tross for at de i realtiteten kjøres i Windows XP.

Microsoft er imidlertid ikke alene om å satse på enkel virtualisering i Windows 7. Både VMware og Parallels jobber med virtualiseringsløsninger for å kjøre Windows XP i det nye operativsystemet. Sistnevnte er mest kjent for å lage virtualiseringsløsninger for Mac OS, men er allerede godt i gang med utviklingen av en løsning for Microsofts kommende operativsystem.

XP Mode kan lastes ned via Microsofts nettside, eller fra Virtual PC-sidene.

Virtualisering