Nå blir wifi viktigere enn kabel

Nå blir wifi viktigere enn kabel

Trådløsnett blir det vanlige, kablet nett blir bonus, mener Gartner-direktør Neil Rickard. Og du bør slutte å være så fordømt lojal!

Dags dato kan man si trådløsnett er en bi-mulighet om du vil koble opp din bærbare der det er dekning i bedriften. Er det ikke dekning, som det ikke er alltid det er, finnes det alltids kabel. Ved skrivebordet ditt finnes det uttak, og det er et par på møterommet også. Wifi er bare et slags komfortabelt tillegg.

Men Gartners direktør Neil Rickard råder deg til å tenke motsatt.

- Du bør rulle ut wlan, det kommer til å gå fra kjekt-å-ha til standard. Kablet nett bør være alternativet. Ikke omvendt, sa han under et foredrag på Continental Hotell i Oslo torsdag.

Han mener bedriftsnettverkene i så tilfelle også må forvente at flere enheter per person i så fall kobler seg opp, om en ansatt eller besøkende for eksempel har nettbrett, bærbar og smarttelefon.

Standarden 802. er standarden de fleste bedrifter velger for tiden. Men ifølge Gartners tall vil likevel 80 prosent av dagens trådløse nettverk være overflødig innen 2015 på grunn av dårlig planlegging. Det må være dekning i alle kriker og kroker.

Video og Scada

Samtidig må nettverksansvarlige forberede seg på at it ikke lenger bare handler om å støtte it-applikasjoner. Det er bare en del av det. Nå må for eksempel tale, video og samordnet kommunikasjon også understøttes i nettverket.

Gartner tror særlig video kommer til å ta av, og gå fra noe som skjer i spesialrom med det formål at noen i bedriftens norske avdeling snakker med noen i bedriftens hovedkontor i New York til å bli normalt utstyr i alle rom som også brukes hyppig i ekstern kommunikasjon, for eksempel jobbintervju med en kandidat som ikke er i nærheten. IP-video kan også strømmes til reklameskilt eller være en del av overvåkningssystemet.

Men nettverket må i tillegg til video også understøtte operasjonell teknologi som for eksempel bygningsstyringssystemer eller industrimaskiner.

- Undersøk mulighetene for å koble ikke-it opp på nettverket, råder Rickard.

Han har for eksempel hørt om et raffineri som har en live-kobling mot nettet som gjør at systemet av seg selv blander den miksen som gir best betalt akkurat da, enten det være seg bensin, diesel eller råolje.

- Å bevisst seriekoble prosesskontrollsystemer som Scada mot internett - det høres ut som en skrekkelig dårlig idé fra et sikkerhetsperspektiv?

- Flere Scada-systemer som utvikles nå kommer med støtte for ethernet og ip. De kommer til å ende opp i nettverket uansett. Da er det bedre om it-folkene tar seg av nettverkssikkerheten enn om Scada-folkene gjør det. Risikoen går begge veier, mener Rickard.

Ikke vær lojal

Også kan du blåse i lojalitetstankegangen overfor leverandører, råder analytikeren. Du får ikke noe bedre pris, selv om du har vært kunde kjempelenge og kjøper alt fra samme part.

- Den beste prisen får du av å sette konkurrenter opp mot hverandre, sier Rickard, som mener du da også kan få best mulig teknologi i bedriften fordi noen selskaper er gode på det ene, andre på det andre.

Les om:

Virtualisering