Det neste tiårets stormaskiner

Det neste tiårets stormaskiner

KOMMENTAR: HP, IBM og Cisco må svare på Acadias skyløsning.

IBMs stormaskin er kanskje verdens beste datamaskin, men nesten ingen nye kunder vil ha den. Den er kostbar i anskaffelse, men er først og fremst for kostbar i drift.

Derfor har IBM argumentert med at stormaskinen kan kjøre tusenvis av Linux-applikasjoner, men Vblock kan kjøre seks tusen. Vblock kan kjøre forskjellige utgaver av Linux og Microsofts mange operativsystemer.

IBMs stormaskin må komme i ny tapning før den kan håndtere applikasjoner basert på Microsoft. Det skyldes prosessorkonstruksjonen.

Det er skyen som får initiativtagerne bak Acadia til å bygge ferdigsnekrete store datamaskiner. VCE, Virtual Computing Environment, det vil si Vmware, Cisco og EMC har satt sammen Vblock som i praksis er en modernisering av IBMs stormaskin fra 25 år siden, da IBM leverte maskinen, tilkoblingen og lagringssystemet som en pakke.

Interessen for Vblock er stor, men hvor lang tid det tar før noen anskaffer pakkeløsningen er usikkert. Hva en slik løsning duger til vil markedet vite mer om i 2010. Suksessen er avhengig av pris og ytelse. Hverken Cisco eller EMC er kjent for lave priser.

IBMs pakkeløsning ble mindre populær da EMC fikk kundene til å tro på at deres lagringssystem var et bedre alternativ. Også Amdahl, Fujitsu og Hitachi overbeviste kundene at en sammenkoblet løsning var like bra.

Stormaskinens programvaremiljø var en konsernstandard på åttitallet, men i dag er det bare eldre og noen få yngre fagfolk som kan noe om det. Forskjellen fra den gang til nå er volum. Og volum skaper uoffisielle standarder. Programvaremiljøene rundt Linux, Microsoft og Suns Java har så stor utbredelse at de regnes som industristandard.

For de som vil levere tjenester over nettet, er kostnadseffektive datamaskinløsninger grunnlaget for suksess. Hvilken datamaskin som leverer tjenestene kan skjules, men ikke kostnadene for å levere dem.

Store datamaskiner har hatt fortrinn helt frem til ansvarlige for industristandard tjenestemaskiner oppdaget hvor ineffektivt maskinene ble utnyttet. Bruken var fortsatt basert på ideen om at tjenestemaskinene var pc-er som maktet en oppgave av gangen. Les videre på neste side!

Virtualisering