Norge verdensmestre på tynne klienter

Norge verdensmestre på tynne klienter

- Og hypervisor blir det nye BIOS, mener Citrix' toppsjef Mark Templeton.

Tynn klient er synonymt med Citrix. En gammel pc som i samarbeid med en tjenestemaskin fremstår som et avansert brukerhjelpemiddel, har vært et alternativ til innkjøp av nye pc-er.

Nå er det ikke lenger bare tynt. Nå er det virtualisering av brukerens ressursbehov. Sett fra ståstedet til Citrix er det ingen prinsipiell forskjell på en stasjonær pc og et avansert lommeverktøy som Dell Streak.

- Norge har den største bruken av tynn klient i verden målt per capita, sier Erik Pedersen, nordisk direktør i Citrix.

Alternative løsninger

Tynn klient er en virtualisering hvor alt foregår på tjenestemaskinene. Kun selve skjermbildene vises på brukernes utstyr. Derfor streber Citrix og konkurrentene med også å levere alternative løsninger.

I øyeblikket konkurrerer Xendesktop med Vmware View hvor noe skjer lokalt, noe skjer i bakrommet. Begge virtualiseringsløsningene er blitt målt av analysefirmaene Burton Group. Xendesktop kommer klart best ut, men Vmware kommer med sin forbedrete løsning i september.

Utfordringen er å lage noe bedre. Dette er toppsjef Mark Templeton i Citrix opptatt av. Han ser for seg hvordan virtualiseringen skjer på brukerhjelpemiddelet, enten det er en bærbar pc, en Ipad eller en avansert telefon. Selv har Templeton tiltro til Apple Ipad og Dell Streak.

- Hypervisor vil bli det nye BIOS, fremhever Mark Templeton.

Hypervisor, eller ressurstildeleren er den funksjonen som sørger for virtualiseringen ved å gjemme tekniske detaljer for applikasjonene. På tjenestemaskinene er funksjonaliteten velprøvd, Vsphere fra Vmware, Xensource fra Citrix.

Overtar

På brukerhjelpemidler er drømmen at ressurstildeleren overtar alle oppgavene til BIOS (Basic Input Output System) med kobling til alle tilhørende enheter. Det krever drivere for all slags typer utstyr brukerhjelpemiddelet skal kunne koble seg til. Utfordringen er nettopp drivere. Ressurstildelere på pc-er er foreløpig ikke noe tilbud. Både Citrix og Vmware vet hva som kreves, men å realisere det, er tungt. Foreløpig er begge minst ett år forsinket.

- Vi vil levere Xenclient i fjerde kvartal på Dells bærbare maskiner. Xenclient vil også virke på HPs maskiner. Forutsetningen er Intels VPRO, forklarer Mark Templeton.

Hva med sikkerheten? Les videre på neste side!

Virtualisering