- Novell Norge er død, lenge leve Novell

- Novell Norge er død, lenge leve Novell

Novell mener Linux har blitt voksen, at krigen er over og at nedleggelsen av Novell Norge har vært en suksess.

Det er nå litt under ett år siden Novell Norge ble lagt ned og PC Ware tok over forretningen.

- Det har gått overraskende bra, smiler Novells danske nordensjef Ken Tomassen.

Foretningseier for Novell i PC Ware, Stian Holmen, stemmer i.

- Ja, det virker som om flere selgere har fått øynene opp for oss, sier han fornøyd.

LES OGSÅ: Novell Norge lagt ned

- Bare bra

Det er ikke bare generelle inntrykk som gjør at Novell sier seg godt fornøyd med den nye foretningsmodellen. Holmen forteller at nysalg av Novell-produkter har økt med omlag 60 prosent det siste året. Og når det gjelder service til kundene, mener de to Novell-sjefene at det hele bare har blitt bedre gjennom intensiv kursing av selgerne.

- Men det kan da vel ikke bare ha vært positivt å legge ned Novell Norge?

- Egentlig har det vært det. Vi var spent på hvordan partnere og kunder ville ta det, men vi har bare fått positiv tilbakemelding, fastholder Holmen.

- Krigen over

Det er ikke pølse i brød Novell selger. Systemene er ofte kompliserte, og kan kreve mange hundre arbeidstimer å installere. Holmen og Tomassen drar spesielt fram systemer for identitetsadministrasjon som en utfordning å selge i Norge.

- Det kreves mye for å selge slikt, mener Tomassen.

- Det kreves mer enn en konsulent med en cd. Selgerne må løfte seg opp til å bli en rådgiver, og det har tatt tid å få partnere til å få kunnskap nok til å ta denne utfordningen.

LES OGSÅ: - Religionskrigen mellom Linux og Windows er over

- Hva med å selge Linux-systemer, har det bydd på ekstra utfordninger?

- Det er ikke værre i Norge enn i andre land, sier Tomassen.

Han mener Linux nå er i en helt annen fase i livet enn det operativsystemet var for bare få år siden. Linux har blitt voksen, moden, og er ikke lenger noe rebelskt, mener han.

- Krigen er over. Ni av ti har Linux i sitt datasenter, det er noe mange må ha. Men på desktop-siden er det tyngre.

Stockholm ut?

Kompabilitet er ofte det tilbakevendende problemet når det gjelder åpne systemer som Linux. For to år siden inngikk Novell og Microsoft en avtale om samarbeid, og serversystemene til Microsoft og Novells Linux-systemer skal nå samarbeide uten problemer.

Allikevel meldte vår søsteravis Computer Sweden nylig at Stockholm trolig kommer til å gå over til Microsofts systemer. De skal standardisere sin it-struktur, noe de etter sigende syntes var lettere å gjøre på Microsofts plattformer.

LES OGSÅ: Novell kan miste Stockholm

- Novell i Sverige har sagt at de ikke kjenner til dette, og det gjør heller ikke jeg. Men det kan jo være, selv om dette kommer til å koste Stockholm milliardbeløp. Vanligvis er sammenslåing av it-systemer det beste som kan skje for oss. Det er her vi har vår største vekst, blant annet med våre resursadministrasjon-systemer, forteller Tomassen.

- Computer Sweden skriver at Stockholm mangler en ildsjel. Trenger man dette for å bruke Novells systemer?

- For tre, fire år siden hadde jeg svart ja. Men nå er kundene mer opplyst, og teknologien mer moden. Det var jo religion før, dette med Netware versus Windows Server. Nå er kompabilitetspørsmålet vekk.

Framtida

I Norge er det arbeidsgruppe-systemer som Groupwise som selges mest. Slik har det vært lenge. Den største veksten i det siste har vært innen identitet- og resursadministrering, samt Novells Xen-produkter for virtualisering.

- Og hva kan vi vente oss fra dere i framtida?

- Jeg synes vi lanserer nye ting hele tida, jeg! ler den danske Novell-sjefen.

- Men virtualisering er noe vi mer og mer vil få inn i vår hovedportefølje.

LES OGSÅ: Samarbeidsverktøy fra Novell

- Og hva er deres beste argument for å gå for deres Linux-løsninger i forhold til å bruke for eksempel Microsofts plattformer?

- Stabilitet, pris og brukervennlighet, sier Holmen.

- Men vi sier ikke lenger at folk skal slutte å bruke Windows. Vi sier at folk kan la 30 til 50 prosent av maskinene gå over til Linux, uten at det har så mye å si. Bortsett fra mye mer plass i budsjettet.

Les om:

Virtualisering