Økte serverpriser med virtualisering

Økte serverpriser med virtualisering

Virtualisering og vekst i x86-segmentet ga høyere serverpriser i tredje kvartal, melder Gartner.

Gartner melder at serversalget i tredje kvartal målt i antall solgte enheter endte på 2,2 millioner servere, en økning på 14,2 prosent fra tredje kvartal i fjor.

Omsetningen i dollar endte på sin side på 12,3 milliarder dollar, opp 15,3 prosent fra samme periode i fjor.

Det at serveromsetningen vokste raskere enn antallet solgte enheter er en utvikling som Gartner ikke har sett i markedet på en stund, og tyder ifølge analysebyrået på en økning i den gjennomsnittlig salgsprisen.

Mer avanserte servere

Utviklingen skyldes ifølge Jeffrey Hewitt, forskningsansvarlig i Gartner, den kraftige veksten i segmentet for x86-servere.

- Dette er et tegn på at investeringene på servermarkedet er i ferd med å ta seg opp, sier han til amerikanske CRN.

Til sammen 2,14 millioner x86-baserte servere ble solgt i løpet av kvartalet, noe som tilsvarer en økning på 14,9 prosent fra tredje kvartal i fjor. Den samlede omsetningen i kroner med 29,5 prosent til 8,2 milliarder dollar.

Hewitt peker på at utviklingen i markedet viser at kundene investerer i mer avanserte servere til virtualiseringsformål.

- Kundene fortsetter å konsolidere serverbelastningen ved hjelp av virtualisering. I tillegg kommer en utvikling mot større servere for å håndtere arbeidslaster til web, mediastreaming og cloud computing, sier han.

Forøvrig solgte tynne rackservere ifølge Gartner bedre enn bladservere.

Oracle taper andeler

HP er den største serverprodusenten målt i antall enheter i tredje kvartal, med en markedsandel på 32,6 prosent.

Dell solgte nest flest servere og hadde 22,9 prosent av markedet. IBM står for 13,1 prosent, Fujitsu for 3,4 prosent, og Nec for 1,7 prosent. Nec var den eneste produsenten som gikk tilbake i forhold til tredje kvartal i fjor.

Også mål i dollaromsetning er HP størst, med en økning på 22,5 prosent sammenliknet med tredje kvartal 2009. Det gir selskapet en markedsandel på 32,1 prosent.

IBM hadde en markedsandel på 30,2 prosent, Dell hadde 14,6 prosent, Oracle 6,2 prosent og Fujitsu 4,7 prosent. Oracle var den eneste produsenten med nedgang i markedsandeler målt i omsetning.

Virtualisering