Opp i skyene med virtualisering

Opp i skyene med virtualisering

Virtualisering gir mulighet for rask økonomisk gevinst og et første skritt ut i skyen.

Cloud computing er enkelt sagt en leveringsmodell for it-tjenester, som både omfatter offentlig tilgjengelige tjenester og lukkede, private "skyer", og hvor man både har kompromissløse modeller og hybridvarianter.

En basal sky-teknologi er virtualisering, hvor man skiller maskinvare og fysiske lag med programvare- og tjenestelagene. Dette var opprinnelig en IBM-teknologi, som fikk en renessanse med tynnklienter og virtualisering av intel-baserte pc-er og servere på 90-tallet.

LES OGSÅ: Flere skyer er framtiden

I dag er det ikke mangel på virtualiseringsløsninger, og flere aktører er på vei. Og virtualisering innebærer mye mer enn mange virtuelle servere i en fysisk server. Applikasjoner, skrivebordsmiljø og SaaS (Software as a service) er alle relevante for virtualisering i bred forstand.

- Virtualisering er i basis å skille alle komponenter i it fra hverandre, og sette dem sammen etter behovet til brukeren, til den klienten på det stedet man er, oppsummerer James Dudek, sjef for Citrix i Norge.

- Og med virtualisering kan man ta ut gevinster raskt, samtidig som man er forberedt på det som kommer av sky-løsninger. Og det ser man er viktig i krevende finanstider.

Tre modeller

Citrix har tatt med seg erfaringene de hadde fra tynnklient/terminaltjenermarkedet til sine virtualiseringsløsninger for applikasjoner og av skrivebordsmiljø, XenApp og XenDesktop. Dette kom i en helhet etter at selskapet kjøpte XenSource, som var den viktigste aktøren som brukte Xen-hypervisoren i åpen kildekode-miljøet.

IBM er selskapet som opprinnelig startet med it-virtualisering, og lange tradisjoner kombineres med virtualiseringsteknologiene de har i alle sine plattformer.

Selskapet annonserte i midten av juni en pakke med tre løsningsmodeller for skyen. Les videre på neste side!

Les om:

Virtualisering