Sikrer de bærbare

Sikrer de bærbare

Nye XenDesktop fra Citrix inkluderer «bare-metal» hypervisor og krypterer automatisk bedriftsdata på bærbare pc-er.

Det er enterprise- og platinum-versjonene av XenDesktop 4 Feature Pack 2 som vil inkludere både den tidligere annonserte XenClient-hypervisoren og XenVault-krypteringsprogramvaren (tidligere kjent som Safe Zones). De nye versjonene vil være tilgjengelige nå i slutten av september.

XenClient er utviklet i samarbeid med Intel og gjør det mulig for sentralt håndterte virtuelle arbeidsflater å kjøre på brukermaskiner, selv når de ikke er tilkoblet det sentrale nettverket. Løsningen er integrert med Intel vPro-virtualiseringsteknologi, og krever således maskinvare som støtter dette.

Denne såkalte bare-metal hypervisoren installeres direkte på maskinen i stedet for på toppen av operativsystemet. Denne typen virtualiseringsprogramvare, som også er kjent som Type 1 hypervisor, skal også gi bedre sikkerhet ettersom den isolerer brukerens bedrifts-image fra både maskinens maskinvare og brukerens personlige applikasjoner og web-lesing.

Nå er det dags for neste steg innenfor desktop-virtualisering. Med XenClient kan brukerens maskin for eksempel alltid starte den private delen, mens bedriftsdelen kan startes når den trengs. Bedriftsdelen styres av it-avdelingen, og her kan man bruke flere ulike distribusjonsmetoder, forteller Magnus Toft i Citrix til Nettverk & Kommunikasjon.

Sikrer og synkroniserer

Flere privateide maskiner benyttes i mange bedrifter. Og innleide konsulenter tar gjerne med sin egen maskin til ulike prosjekter. I det hele tatt vil såkalte BYOC-programmer (bring your own computer) nå kunne bre om seg uten at det går på bekostning av sikkerheten.

I slike scenarier vil gjerne ikke brukerne at it-avdelingen skal installere programvare på deres private pc-er, og it-avdelingen vil helst slippe kostnader og arbeidet med å administrere de personlige maskinene.

Ifølge Citrix er den beste løsningen for private maskiner at man leverer bedriftsapplikasjonene som en on-demand-tjeneste, og at dataene som er laget med disse applikasjonene krypteres automatisk.

Med integrasjonen av XenVault øker sikkerheten på de bærbare pc-ene som kjører virtuelle maskiner. Her kan alle data som opprettes av bedriftsapplikasjonene lagres i en kryptert katalog.

XenVault kan settes til å kryptere data opprettet av applikasjoner som leveres av Citrix XenApp, XenApp-funksjonen i XenDesktop eller Microsoft App-V.

Når en bruker kobler seg fra nettverket, vil XenClient oppføre seg som en tradisjonell desktop. Og når forbindelsen til nettverket gjenopprettes, vil løsningen automatisk synkronisere alle endringer med datasenteret.

– På denne måten får man en fullt sentralisert backup av alle bedriftsmaskinene. Så hvis en pc mistes eller stjeles, så kan brukerne enkelt gjenopprette hele sitt miljø til en ny maskin, sier Toft. Data på den originale pc-en kan dessuten fjernslettes.

Ved å skille operativsystemet fra den underliggende maskinvaren, kan desktop-bilder nå opprettes, sikres, rulles ut og flyttes på tvers av støttet maskinvare. Ifølge Citrix vil dette redusere arbeidet til it-avdelingen betraktelig.

Ellers får XenClient nå på plass utvidet støtte for maskinvareplattformer, trådløse adaptere og USB-baserte enheter.

Tidlig ute

Citrix valgte å lansere dette kun noen dager før rivalens VMworld-konferanse skulle gå av stabelen. VMware har tidligere lovet å levere sin bare-metal hypervisor i 2009, men i skrivende stund er den ennå ikke lansert. Dermed er det Citrix som nå har forspranget på dette området.

XenDesktop 4, Feature Pack 2 blir tilgjengelig fra www.citrix.com i slutten av september. XenClient er tilgjengelig uten ekstra kostnad for kunder med XenDesktop Enterprise- og Platinum-versjoner med vedlikeholdsavtale. XenVault kan aktiveres via en plug-in til Citrix Receiver-programvareklienten.

Virtualisering