Slik skal USA trene på cyberkrig

Slik skal USA trene på cyberkrig

Pentagon bygger internettsimulator for å øve seg på krigføring i cyberspace.

En modell av internett, der Pentagon kan trene og øve seg i cyberkrigføring, skal være klar til bruk om et års tid. Modellen vil gjøre det mulig for forskere å teste hvor godt de kan avverge hackerangrep fra inn- og utland, skriver Reuters.

Datanettverket, som har fått navnet National Cyber Range, etterligner arkitekturen internett er bygget opp med slik at USAs styresmakter kan trene opp cyberkrigere og finslipe avanserte teknologier som beskytter informasjonssystemer.

Nye slagmarker

Pentagon, hovedkvarteret til det amerikanske forsvarsdepartementet, er i ferd med å utarbeide sin første formelle cyberstrategi, som forsøker å hanskes med en verden der en hacker kan være en like stor trussel mot amerikanske atomkraftverk, undergrunnsbaner, rørledninger eller annen infrastruktur, som angrep fra konvensjonelle militære styrker.

Pentagon konkluderte nylig at datasabotasje fra utlandet kan klassifiseres som en krigshandling, en kjennelse som for første gang åpner for at USA kan svare med tradisjonell militærkraft ved cyberangrep, skriver Wall Street Journal.

Byggingen av Cyber Range er en del av den strategiske satsingen som vitner om at cyberkrig og hackerangrep tas på største alvor, og i beskrivelsen av datanettverket krever USAs forsvarsdepartement at Cyber Range skal være en fleksibel testplattform som kan etterligne regjerings-, militære- og kommersielle datanettverk, og som også kan simulere menneskelig adferd og svakheter.

Modellen skal i første rekke teste nettverksprotokoller og satelitt- og radiofrekvenskommunikasjon.

Cyber Range skal også kunne simulere offensive og defensive handlinger av et kaliber som nasjoner kan tenkes ha ressurser til å utføre mot hverandre.

To anbud gjenstår

Opprinnelig var rundt 35 selskaper med da Pentagon la prosjektet ut på anbud i 2008. Av disse gjenstår bare Lockheed Martin og Johns Hopkins University, som nå har utviklet prototyper på systemet. Konkurransen avgjøres I løpet av sommeren, når Pentagon velger ett av dem for et års testing, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Den virtuelle slagmarken anslås å koste omkring 130 millioner dollar, rundt 730 millioner kroner, å bygge. Lockheed Martin er fra før den største leverandøren til Pentagon målt i salg av varer og tjenester.

Virtualisering