Sparer med virtualisering

Randaberg kommune løser budsjett-, kapasitets og brukerutfordringer med virtualisering på Vmware.

Publisert Sist oppdatert

Randaberg kommune slet med en voksende serverpark, økende temperaturutvikling i et lite datarom uten kapasitet for flere maskiner og utfordringer med infrastruktur og en stadig voksende brukerbase.

Noe måtte gjøres, og kommunens it-avdeling ble solgt på virtualisering etter en kort testperiode.

Valgte virtualisering

Prosjektet ble satt i gang i 2007, og valget falt på virtualisering med Vmware som Bjarte Bø-Sande, fagkonsulent i Randaberg kommune, mener var et naturlig valg.

- Vi ble imponert over hvor enkelt det var å sette opp, sier Bø-Sande.

Kommunen fikk bistand fra Evry i å migrere fra fysiske til virtuelle servere, og Bø-Sande kan fortelle at prosjektet har gått både raskt og smertefritt.

- Vi fikk god hjelp. Konsulenten forklarte hva som måtte gjøres under migrasjonsarbeidet, og om daglig drift, sier Bø-Sande.

Bare enkelte, små utfordringer, dukket opp under arbeidet, som for eksempel å finne en nettverksdriver for HP-serverne.

- Resten av jobben var ren plankekjøring, forteller Bø-Sande.

Nå er alle serverene migrert til den virtuelle plattformen, bare med unntak av større Oracle databasehotell og noen kontrollservere for brannmurene. Disse skal ikke virtualiseres.

Mange fordeler

Med overgang til virtualiserte systemer har gitt it-avdelingen i Randaberg kommune mange fordeler.

Foruten en billigere og mer plasseffektiv løsning, har kommunen fått en mer oversiktlig administrasjon og bedre utnyttelse av maskinvaren sin, og etter overgangen har ikke kommunen vært nødt til å investere i nye racks.

- Vi har et svært trangt budsjett å forholde oss til, men som følge av denne løsningen har vi de siste årene nærmet oss målet om optimal katastrofegjenopprettingstid, sier Bø-Sande.

- Vi greide heldigvis å overbevise ledelsen om at det var verdt å avsette budsjettmidler til Vmware. De har tillit til ikt-avdelingen og er trygge på at vi tar riktige beslutninger, sier han.

Virtualiserte skrivebord

I tillegg til Vmware på serverrommet har kommunen også tatt i bruk virtuelle skrivebord og tynne klienter med Vmware View og Thinapp.

Kommunens mange brukere er spredt over et større geografisk område, og dette skapte en god del ekstraarbeid for it-avdelingen.

Totalt har kommunen 2.700 registrerte brukere fordelt på over 400 tynne klienter og 800 pc-er, og størsteparten er på skolene.

Målet med virtuelle skrivebord og tynne klienter er å redusere ventetid på brukerstøtte, forenkle utrulling av applikasjoner og redusere overtid og nedetid i installasjonsprosessen.

- Applikasjonene vi bruker er like raske og stabile som de hadde vært installert på fysiske pc-er, sier Bø-Sande;

- For min del bruker jeg det selv hver dag, og det har vært veldig stabilt, sier han.

Med målet i boks forteller Bø-Sande at planen er å utvide antallet virtualiserte skrivebord til neste år.