Stor virtuell ståhei

Stor virtuell ståhei

I løpet av en kort uke har markedet for virtualiseringsløsninger endret karakter.

Dette har vært litt av en uke for oss som er interesserte i virtualisering. Først ut var markedsleder VMware, som fikk en særdeles varm mottagelse da selskapet gikk på børs på tirsdag. Aksjekursen spratt på kort tid fra 29 dollar per aksje til 52 dollar. Dagen etter ble det klart at Citrix kjøper XenSource, leverandør av en anerkjent virtualiseringsløsning med åpen kildekode, for den nette sum av 500 millioner dollar. Dette tilsvarer nærmere tre milliarder norske kroner. Dermed var det plutselig tre store aktører på markedet, henholdsvis VMware, Citrix og Microsoft.

LES OGSÅ: Virtualisering truer Windows

Selv om oppkjøpet kanskje kom som en overraskelse på mange, er det hele ganske logisk. Citrix har nemlig snakket om virtualisering i årevis. De har riktig nok ikke kunnet tilby det mange kaller "ordentlig" virtualisering, men likefullt har selskapet omtalt seg selv som en tilbyder av virtualiseringsteknologi. Citrix har også i løpet av de siste to årene utviklet en klar og tilsynelatende effektiv strategi for videre vekst. Oppkjøp har vært et av de viktigste midlene. Reflectent Software, Ardence, Orbital og Expertcity er bare noen av selskapene Citrix har kjøpt på kort tid.

Hva vil alt dette så bety for virtualiseringsmarkedet, et marked med et fortsatt enormt økonomisk potensial?

Microsoft har vært tøff i trynet og varslet hard konkurranse når selskapet omsider slipper den neste versjonen av Windows Server, som vil inkludere hypervisoren Viridian. Citrix har alltid hatt et nært forhold til Microsoft, og har vokst seg store på å gjøre Microsoft-løsninger lettere tilgjengelig. Også XenSource har i den senere tid inngått et samarbeid med Microsoft for å sørge for kompatibilitet mellom Viridian og Xen. Nå har plutselig Citrix et produkt som både kan konkurrere med, og spille på lag med, Microsoft. Dette vil utvilsomt påvirke forholdet mellom de to, og trolig føre dem nærmere hverandre.

VMware kom umiddelbart på banen etter onsdagens oppkjøp, og sendte ut et brev til sine partnere. Nettstedet Virtualization.info mottok brevet og publiserte innholdet. Vendingene var krasse. Blant annet ble det hevdet at XenSource ikke har klart å prege markedet, og at selskapets løsninger kombinert med Citrix' teknologi ikke vil utgjøre noen stor trussel.

Det som derimot kan bli en særdeles stor trussel, er om Microsoft i fremtiden finner på å kjøpe Citrix.

Dette er et scenario som faktisk ikke er så usannsynlig som det kan høres ut som. Det spekuleres allerede i muligheten flere steder på nettet. Analytikere sier til Eweek at Microsofts Viridian kommer til å bli den viktigste komponenten for Citrix fremover, slik Windows Terminal Server har vært det for Presentation Server. Og en milliard dollar i Citrix-omsetning er nok heller ikke å forrakte for Steve Ballmer og kompani.

Les om:

Virtualisering