TEST: VMware Workstation 10: Funksjonsrik virtualisering

VMware Workstation 10 er den beste løsningen, men ikke alle trenger det beste.

Publisert Sist oppdatert

De aktuelle bruksområdene for klient-virtualiseringsprogrammet er utallige. Forskjellige brukere vil kunne fortelle om varierte bruksscenarioer.

For undertegnede er bruken knyttet til å enkelt kunne ha rask tilgang til forskjellige operativsystemer, muligheten for å teste løsninger over flere klienter uten å ha flere separate pc-er og å ha muligheten for å teste programmer/løsninger i en sandkasse uten å påvirke pc-ens hovedsystem.

For en utvikler kan det bety å ha flere systemscenarioer til å teste løsningen man jobber med – for eksempel forskjellige Windows-versjoner og en egen virtuell maskin som kjører serverdelen av løsningen.

En it-avdeling vil kunne sette opp miljøer som etter hvert skal rulles ut på bedriftens pc-er etter å ha blitt testet. Én enkelt applikasjon kan i noen tilfeller være nok til at enkelte setter opp en virtuell klient-pc. For eksempel for en Linux-bruker kan det være at man er avhengig av én bestemt Windows-applikasjon.

LES OGSÅ:

GUIDE: Kjør Windows 8 virtuelt

Bedre for nettbrett

Det har strengt tatt ikke kommet noen store nyheter i de siste versjonene av VMware Workstation. Av de sentrale elementene som trekkes fram med VMware 10, er blant annet full støtte for Windows 8.1 og sensorer på nettbrett. Dette betyr at virtuelle maskiner har tilgang til akselerometer, gyroskop, kompass og lyssensor. Foreløpig er imidlertid støtten begrenset til Microsofts Surface Pro-nettbrett.

VMware Workstation støtter opptil 16 virtuelle prosessorer, 64 gigabyte minne og diskvolum på opptil 8 terabyte per virtuelle maskin. En nyhet i siste versjon er støtten for USB 3.0 og direkte tilgang til SSD-er. For eksempel om du har en separat SSD i pc-en for å kjøre virtuelle maskiner på, vil en direkte tilgang for den virtuelle maskinen kunne bety bedre ytelse.

Virtuelle maskiner kan krypteres med 256-bit AES – her er det også støtte for AES-NI – en teknologi i nyere prosessorer fra Intel og AMD som gir en flerdobling av kryperingsytelsen.

Operativsystemer som er støttet er blant annet Windows 3.1 til 8.1, Windows Server 2000 til 2012 R2, Solaris, Novell Netware og en lang rekke Linux-distribusjoner.

Uoffisielt er det også andre operativsystemer som kan benyttes, men det gis ikke brukerstøtte eller tilrettelegginger for dette. Blant annet er det teknisk mulig å kjøre Mac OS X under VMware Wokstation. VMware Workstation 10 finnes også for Linux – den har vi ikke testet i denne sammenheng. Funksjonalits- og teknologimessig skal det meste være likt mellom Windows- og Linux-versjonen.

Hvor mange operativsystem man kan kjøre samtidig blir avhengig av systemressursene man har tilgjengelig, hvilke ressurser man setter opp for de virtuelle maskinene og naturligvis hva man benytter de virtuelle maskinene til.

LES OGSÅ:

TEST: Intel Core i7-4960X - Intels raskeste

I bruk

I selve brukergrensesnittet er det kun små forskjeller kontra tidligere versjoner. Knyttet til praktisk bruk kan imidlertid KVM-funksjonaliteten trekkes fram. Med denne kan man via tastatursnarvei enklere bytte mellom kjørende virtuelle maskiner på en måte som vil minne om bruk av en fysisk KVM-svitsj.

Muligheten for raskt å opprette flere nye maskiner med samme konfigurasjon (kloner) eller tilbakestille til en tidligere lagret tilstand (snapshot) har vært på plass lenge. Å kunne gå raskt tilbake til en tidligere tilstand – både når det gjelder innstillinger i systemet og data – vil i mange sammenhenger kunne være svært praktisk.

Man har også muligheter for å sette opp at det automatisk skal lages snapshots – for eksempel hver time eller angitte antall ganger om dagen. Med mange endringer i den virtuelle maskinen og høy frekvens på snapshots vil funksjonen potensielt spise en del diskplass.

Deling av virtuelle maskiner er også en funksjon som kan trekkes fram med VMware Workstation. Delte virtuelle maskiner vil man kunne aksessere fra andre VMware Workstation-klienter.

Alternativene

VMware Workstation 10 er en moderat oppdatering for de fleste eksisterende brukere. Enkelte av nyhetene kan være viktige nok for en del, men for mange vil det ikke være noen hast med å oppdatere .

Alternativer til VMware Workstation vil være Oracle Virtualbox og VMwares egen Player og Player Plus. Dette er løsninger som for mange vil være gratis – i hvert fall når det gjelder ikke-kommersielt bruk. Nesten 2000 kronene man må ut med for VMware Workstation 10. Integrert i Windows 8 finner man også Microsofts Hyper-V, men på en del områder blir Hyper-V litt tungvidt og begrenset – et eksempel kan være svært begrenset usb-støtte.

VMware Workstation tilbyr bedre funksjonalitet og brukervennlighet enn disse løsningene. Og også bedre ytelse på en del områder, i hvert fall sett opp mot Virtualbox, der vi har noe bedre erfaringer når det gjelder stabilitet.

I det hele tatt framstår VMware Workstation som svært gjennomført og godt implementert for å kunne nå et bredt spekter av brukere. Men for mange er det flere muligheter enn hva man trenger, og alternativene kan da gjøre en tilfredsstillende jobb. Når det gjelder VMware Player Plus er funksjonaliteten på en del områder dårligere enn Virtualbox – blant annet når det gjelder konfigurasjon av virtuelle maskiner og manglende mulighet for snapshots.

LES OGSÅ:

SteamOS kan fremtvinge bedre Linux-drivere