Tøffere for de virtuelle i 2008

Tøffere for de virtuelle i 2008

Markedet for virtualiseringsløsninger har tettet seg til. 2008 blir et særdeles interessant år, både for kunder og leverandører.

Enkel administrasjon, stor fleksibilitet og besparelser innen strøm og maskinvare har gjort servervirtualisering brennhett i løpet av kort tid. Innen dette segmentet har VMware lenge hatt en ledende posisjon grunnet sin ESX Server for større bedrifter. Men i løpet av det siste året har det skjedd en spennende utvikling av virtualiseringsmarkedet.

For det første nærmer det seg lansering av neste generasjon Windows Server. I utviklingen har Microsoft lagt ned store krefter i å utvikle sin egen virtualiseringsteknologi, som etter mye om og men har fått navnet Hyper-V. Navnet spiller på ordet hypervisor, som kort fortalt er et bindeledd mellom maskinvaren og de virtuelle operativsystemene, en tynn kjerne som snakker direkte med de virtuelle maskinene. Microsoft har riktig nok hatt løsningen Virtual Server på markedet en stund, men ankepunktet har vært at løsningen emulerer virtualisering og dermed ikke er spesielt brukbart for store miljøer.

Tidligere i år uttalte infrastrukturansvarlig i Microsoft Norge, Ole Jacob Scherven, følgende til Computerworld.

- Det vil bli en kamp om å bli en mest mulig troverdig aktør innen virtualisering for produksjonsmiljø. Bedriftene som er interessert i å virtualisere må på sikt velge mellom å bruke VMwares ESX eller Microsofts alternativer.

Et uutnyttet marked

En annen hendelse som har endret markedsbildet, er Citrix' oppkjøp av XenSource for 500 millioner dollar, eller tre milliarder norske kroner. Virtualiseringsteknologien Xen er et åpen kildekode-prosjekt som så dagens lys ved Universitetet i Cambridge. XenSource er selskapet som solgte enterprise-versjoner av programvaren. Disse konkurrerte med VMwares løsninger. Etter oppkjøpet har Citrix endret navn på løsningen til Citrix XenServer, og planlegger omfattende pakkeløsninger til neste år.

- Vi kjøpte XenSource fordi vi følte at virtualiseringsmarkedet er uutnyttet. Vi vil ha en del av kaken og er i god posisjon til å levere en enestående virtualiseringsplattform, sier Norges-sjef i Citrix, James Dudek, til It-karriere.

Det er naturlig å hevde at Citrix også vil bli en konkurrent til partneren Microsoft med oppkjøpet av XenSource. Men Dudek hevder at dette ikke nødvendigvis blir tilfellet. Den viktigste oppgaven til Citrix-løsningene er å gjøre Microsoft-installasjoner håndterbare. Det vil derfor være naturlig å ha Citrix på toppen av en eventuell Microsoft-virtualisering uansett. Microsoft har nemlig forsikret at Hyper-V vil fungere utmerket sammen med Citrix-produktene.

Plass til flere. Under Oracles årlige konferanse Openworld kom det frem at også databasegiganten ønsker å forsyne seg av virtualiseringsmarkedet. Dette skal de gjøre ved hjelp av den nye løsningen Oracle VM, som er basert på den nevnte Xen-hypervisoren. Ifølge Oracle-president Charles Philips vil Oracle VM inneholde et webgrensesnitt for administrasjon av virtuelle miljøer. Med andre ord nok en konkurrent til VMware.

Mye tyder på at oppmerksomheten i større grad vil vendes mot skrivebordsvirtualisering (desktop virtualization) i tiden fremover. Her har alle de største aktørene gode løsninger. Citrix har på sin side opparbeidet seg en portefølje for det de kaller ende-til-ende-virtualisering. Det vil si at de nå har løsninger for applikasjonsvirtualisering, servervirtualisering og desktopvirtualisering. En slik portefølje vil etter hvert kunne føre til en fordobling ave Citrix-omsetningen, tror Dudek. Samtidig mener han at markedet fortsatt har så stort potensial at det er mer enn nok plass til flere leverandører på markedet.

Les om:

Virtualisering