Trafikkadministrasjon for skyen

Trafikkadministrasjon for skyen

Optimalisering av nettverkstrafikk i WAN gir muligheter for enklere cloud computing og bedre katastrofesikring.

F5 kaller selv sine løsninger for Application Develivery Networking – enheter som sørger for trafikkoptimering, sikkerhet for web-applikasjoner og applikasjonsakselerasjon. Pluss litt til. Nylig lanserte de nye maskinvareenheter, Big-IP 8950 og Big-IP 11050. De har henholdsvis 20 og 42 gigabit per sekund gjennomstrømmings-hastighet.

Men den viktigste lanseringen er nok Big-IP Local Traffic Manager Virtual Edition. Dette er altså en trafikkadministrator (Application Delivery Controller kaller F5 det) i en virtuell maskin. Den kjører på VMware ESX 4.0 og ESXi 4.0, og kommer i tre versjoner.

Lab-versjonen som er ment til testformål og som skal være relativt lavt priset, håndterer 10 megabit per sekund med trafikk. De to produksjonsversjonene håndterer henholdsvis 200 megabit per sekund og 1 gigabit per sekund.

I likhet med de fysiske Big-IP-enhetene fungerer også den virtuelle versjonen som en full proxy mellom brukere og applikasjonsservere, og gir et abstraksjonslag som sikrer, optimaliserer og lastbalanserer applikasjonstrafikk.

Ved å velge en virtuell løsning blir inngangsbilletten til Big IP billigere, sånn rundt halvparten av hva den rimeligste maskinvareenheten koster. F5 har også lansert integrasjon av Local Traffic Manager mot HPs Operations Orchestrator, VMwares vCenter Orchestrator og Microsofts Virtual Machine Manager.

Flytting av VM-er

F5 kan nå by på optimalisering av VMware over WAN, både for desktop og VMotion, som er VMwares verktøy for migrering og flytting av virtuelle maskiner, en prosess som er ømfintlig for forsinkelser – latens, som enkelte foretrekker.

For katastrofesikring, migrering eller utvidelse av kapasitet vil det for mange være aktuelt å kjøre Long distance VMotion, hvor virtuelle maskiner gjerne flyttes eller kopieres fra et datasenter til et annet. F5 tilbyr hjelp av Big IP for slike prosesser.

Big-IP Global Traffic Manager håndterer trafikk globalt i et WAN-forbundet nettverk med flere datasentre. I stedet for å bare bruke DNS, som vil rute brukeren til et gitt datasenter, kan GTM rute brukeren til det datasenteret som yter best.

Når F5 snakker om WAN-optimalisering, går dette på tre grunnleggende ting: TCP-optimalisering, komprimering og deduplisering. En typisk effekt av WAN-optimalisering med Big IP er for eksempel halvering av tiden for sikkerhetskopiering, ifølge F5s Jon Bjørnland.

F5s TMOS-arkitektur gjør at alle Big-IP-enheter, fysiske som virtuelle, kan utnytte mulighetene som ligger i skriptspråket iRules, API-et iControl og ressurser fra F5 DevCentral utviklerforum på nett.

Dynamiske tjenester

F5 benytter et SOAP-basert API for håndtering av Big-IP med administrasjonsverktøy. Med VMware er dette tatt et steg videre. Big-IP utfører kontinuerlig helsesjekk av serverne. Med støtten for virtuelle maskiner er dette ført videre, slik at nye imager kan legges til.

På siste Interop-konferanse lanserte de arkitekturen Dynamic Service Model som skal håndtere lastbalansering, optimalisering, sikkerhet og administrasjon levert via F5s plattformer, og definerer hvordan dette skal leveres til nettverk som er baserte på fysiske maskiner, virtuelle maskiner og offentlige og private skyer.

Dette skal kunne medføre selvgående datasentre hvor virtuelle maskiner automatisk blir opprettet eller tatt ned etter gitte regler, som for eksempel at når kapasiteten for en gitt applikasjon går over 80 prosent, så opprettes en ny virtuell maskin med den samme applikasjonen og med lastbalansering og annen trafikkadministrasjon satt opp.

Med ny versjon 10.2 av programvaren til Big-IP har F5 åpnet for bedre støtte for cloud computing og Dynamic Service Model skal lede frem mot visjonen «On-Demand IT». F5 støtter løsninger fra mange leverandører, og har som mål å knytte eksisterende og eventuell ny infrastruktur sammen i ett hele.

Big-IP 10.2 skal være tilgjengelig nå. Det er også mulighet for å laste ned en demoversjon av Local Traffic Manager Virtual Edition fra http://tinyurl.com/3x3uom6 .

Virtualisering