Utfordrer Cisco med virtualisering

Utfordrer Cisco med virtualisering

Med virtualisering og fabric-nettverk vil Juniper kutte nettverkslag og ta markedsandeler fra Cisco.

Junipers partnersamling J-Partner Summit ble arrangert denne uken. I forkant av arrangementet hadde produsenten lansert en rekke nye svitsjer, rutere, programvare og tjenester som er ment å kutte kostnader og kompleksitet og øke ytelsen i datasenternettverk.

Sentralt står virtualiseringsteknologi og såkalt fabric-nettverk, et fellesbegrep for nettverkstilknytning uten å spesifisere hva slags type nettverk. Målet er en reduksjon av nettverkslagene i datasenteret fra tre til to – og på sikt ett lag, skriver amerikanske Network World.

- Den tidligere tilnærmingen til nettverk kan ikke lenger skaleres til å støtte virtualisering. 50 prosent av portene snakker med andre nettverksporter. Det går tregt, sa Junipers administrerende direktør Kevin Johnson under lanseringen.

3-2-1-arkitektur

Juniper kaller dette sin "3-2-1-arkitektur". Sentralt står selskapets Virtual Chassis-teknologi, der flere ikke-administrerbare svitsjer kan gå sammen for å danne én "konvergert svitsj" med flere hundre gigabit ethernet-porter. Dette skal ifølge Juniper gjøre det mulig å redusere antall lag i nettverket fra tre til to.

Blant annet lanserte produsenten flere gigabit ethernet-svitsjer med støtte for standardene CEE og DCB, som gir støtte for både ethernet-fabric og lagringstrafikk over fibre channel for å gi samkjørt tilgang på både lagrings- og serverressurser.

Selskapet lanserte også ny programvare for å støtte integrasjon med VMware, gjøre det raskere å konfigurere nettverk og sikkerhet og legge til rette for mer effektiv problemløsing i nettverket.

Det neste skrittet i denne strategien er Junipers Stratus-prosjekt, som selskapet først lanserte tidlig i 2009. Her er målet på sikt å videre slå sammen infrastrukturen og danne ett enkeltlag eller én datasenter-fabric.

De første produktene i Stratus-prosjektet skal ifølge Juniper være tilgjengelig i første halvdel av 2011.

Trapper opp konkurransen

Lanseringen ses som et tegn på at Juniper ikke ønsker å stå tilbake for den harde konkurransen fra blant andre Cisco og HP. Blant annet går produsentens nye svitsjer i konkurranse med Ciscos Nexus-svitsjer.

Markedet for "enterprise routers" hadde ifølge Dell'Oro Group en verdi på 790 millioner dollar i fjerde kvartal 2009. Her er Cisco markedsleder med en andel på 83 prosent. Juniper har en markedsandel på fem prosent, mens HP/3Com ligger på en tredjeplass med 3 prosent. Innen ethernet-svitsjer har Juniper videre økt markedsandelen fra 0,3 prosent i 2008 til 1,2 prosent i 2009.

Utfordringen for Juniper er at Ciscos har jobbet med virtualisering i en årrekke fra nettverkssiden, mens de store serverprodusentene som HP og IBM (IBM er partner i Junipers Stratus-prosjekt) har jobbet med det ennå lenger. Samtidig hevder Brocade på sin side at de allerede har jobbet med fabric-teknologi i nesten to tiår.

- Virtualisering jevner ut konkurransen i nettverksmarkedet. Den produsenten som løser det problemet først får et stort forsprang, sier Zeus Kerravala, analytiker i i Yankee Group, til Network World.

Cisco har ikke kommentert lanseringen, men analytikere forventer at selskapet vil svare på Junipers utfordring.

- Våre undersøkelser tilsier at Cisco jobber med sin egen Virtual Chassis-teknologi som vil svare på det fortrinnet Juniper har fått gjennom annonseringen, skriver Ittai Kidron i Oppenheimer & Co. i en kommentar.

Virtualisering