Vblock først for de største

Vblock først for de største

Vblock vil bli mer interessant for det norske markedet til neste år.

VMware, Cisco og EMC har som kjent gått sammen i en koalisjon kalt VCE for å bli en virtuell infrastrukturleverandør til datarommet.

Trioen lanserer det de kaller Vblock Infrastructure Packages som skal understøtte en strategi om private skyer. Vblock er fullt integrerte, testede, validiserte, klare til bruk og skalerbare infrastruktur-pakker. Dette er komplette dataløsninger som inkluderer virtualisering, nettverk, lagring, sikkerhet og styringsprogramvare basert på det beste fra Cisco, EMC og VMware.

I praksis er dette Ciscos nettverkssvitsjer og Unified Computing System (UCS) , EMCs Symmetrix eller Clariion lagringsklynger og VMwares vSphere server virtualiseringsplattform.

Treffer de målgruppen?

Grunnlaget for samarbeidet er Ciscos prosjekt California som ble lansert som Unified Computing System tidligere i år. Ideen er tett integrering mellom datamaskiner, nettverk og datalagring.

I første omgang var Ciscos tilbud basert på tett integrering mellom datamaskiner og nettverk. I den nye løsningen VCE, Virtual Computing Environment er lagring, virtualisering og sikkerhet nye funksjoner som utvider Ciscos opprinnelige tilbud.

En rekke norske kunder vil være villige til å utnytte en Vblock. Selv tror de tre involverte at de dekker mellomstore kunder. De har med vilje valgt bort de aller største som aktivt baserer seg på IBMs stormaskiner og de aller minste som ennå ikke aktivt driver med virtualisering.

Problemet er at vurderingen er feilaktig. Den målgruppen VCE retter seg mot har et sammensatt tilbud av datamaskin, nettverks og lagringsressurser. Vblock blir derfor ikke ensidig noe grunnlag for intern sky.

Det er kundegrunnlaget med 10 – 300 virtuelle maskiner som først og fremst kan interessere seg for Vblock. De er interessert i å benytte seg av et kostnadseffektivt integrert datamaskintilbud. Men foreløpig er har trioen lite å tilby denne kundemålgruppen.

Vblock i tre versjoner

Vblock kommer fra starten i tre tapninger tilpasset store kunder sett med norske øyne.

Vblock 2 retter seg mot kunder med 3 – 6.000 virtuelle maskiner. Den vil bestå av Ciscos UCS, Nexus 1000v og MDS-switcher, EMCs Symmetrix V-max lagring og VMwares vSphere.

Vblock 1 skal tilfredsstille kunder med 800 – 3.000 virtuelle maskiner og har samme konfigurasjon som Vblock 2, men med Clarion-lagring i stedet for Symmetrix V-max.

Vblock 0 er for kunder med 300 – 800 virtuelle maskiner. Denne kommer ikke før til neste år. Samme konfigurasjon, men her med EMCs Unified Storage. Denne skal ifølge Cisco være tilgjengelig for testing av systemintegratører og ISV-ere i partnerkanalen.

Ikke et selvstendig produkt

Vblock er ifølge kanalsjefsstrateg Mitch Breen i EMC ikke et produkt i seg selv.

- Dette er ikke selvstendige lagerførte produkter, men utprøvd dataromsarkitektur som partnere kan levere i markedet, sier Breen.

Det er med andre ord partnerkanalen i samarbeid med nyetableringen Acadia som skal betjene milliardmarkedet.

LES OGSÅ: Cisco fornærmer HP

- Det er ikke meningen at EMC skal tilby Ciscos produkter eller VMwares virtualiseringsplattform. Her står kunden fritt til å velge leverandør. Men selv om kunden skulle forholde seg direkte til EMCs supportavdeling, er det partnere som skal håndtere businessen, sier EMC kanalstrategsjef Mitch Breen.

Foreløpig er det ikke laget egne distribusjonsavtaler for Vblock-pakkene. Systemintegratørene i kanalen vil kunne få løsningene levert gjennom eksisterende Cisco-, EMC- og VMware-distributører.

Spennende og ukjent

En rekke norske kunder vil være villige til å utnytte en Vblock med færre virtuelle maskiner med et totaltilbud fra én leverandør, men hvem er usikkert. En typisk leverandør vil være Atea.

- Det virker spennende, men på det nåværende tidspunkt vet vi ikke hva det innebærer, sier Steinar Sønsteby, administrerende direktør i Atea Norge.

VCE kaller sitt ressurstilbud, Vblock, for en privat sky hvor kunden på en enkel måte skal kunne tilby brukerne kostnadseffektive it-tjenester. Tiltroen til en privat sky er spesielt stor i VMware.

- Samlingen av Vcenter, VMotion og Vsphere gir bedre utnyttelse av datamaskinressursene, sier Kristine Dahl, ansvarlig for VMware i Norge.

Vcenter er administrasjonsverktøyet, VMotion sørger for flytting av applikasjoner mellom virtuelle maskiner, Vsphere sørger for ressurstildelingen. Disse funksjonene er grunnleggende i Vblock sammen med en sikkerhetsløsning fra RSA.

Ideell for tungregnere

For en gruppe kunder er Vblock særlig spennende, riktignok avhengig av totalprisen for en Vblock. Disse kundene benytter industristandard maskiner for tungregning med mange tusen fysiske prosessorer.

- Purdue er et universitet med aktiv forskning hvor største delen av it-behovet dekkes av High Performance Computing som krever stor bearbeidingskapasitet, et massivt lagringssystem og høyhastighets nettverk. Vblock tilbyr dette i et integrert, gjennomtestet tilbud, sier Steven Tally, teknologidirektør ved Purdue University i West Lafayette Indiana.

LES OGSÅ: Profittkameratene går sammen

Virtualisering