Vil ha skrivebordet i skyen

Tynne klienter er på vei tilbake, og Oslo-firmaet Bayonette tilbyr "desktop as a service".

Publisert Sist oppdatert

Tynne klienter var noe man hovedsakelig drev med i gamle dager, da datamaskiner var dyre, og dumme terminaler (tastatur, skjerm og nettverk) var den rimeligste måten bedriftene kunne delta i den digitale revolusjonen.

Tynne klienter er avhengig av å koble seg opp mot et større system for å kunne brukes, og har som regel begrensede lokale muligheter i forhold til "vanlige" pc-er.

Da pc-ene ble billigere på 90-tallet falt tynne klienter mer eller mindre ut av bruk, selv om enkelte fant en trygg plass i nisjemarked her og der som for eksempel Citrix Win- og Metaframe-produktlinjene.

Ny teknologi innen virtualisering og sammen med utbygging av bredbånd kan føre til at tynne klienter igjen blir attraktivt for bedriftsmarkedet. Bruk av tynne klienter er ofte assosiert med lavere totalkostnad, da tynne klienter er billigere enn vanlige pc-er, både ved innkjøp og drift.

Nå satser Oslo-firmaet Bayonette på tynne klienter reinkarnert som nettskytjenesten skrivebord som tjeneste - eller desktop as a service - som de første i Norge.

- Vi har god kjennskap til norske systemer, og vet hva som skal til for å bygge skalerbare tjenester. Vi har tatt erfaringene våre og utviklet nettskytjenester, sier Arve Paalsrud, arkitekt og teknisk sjef i Bayonette da Computerworld møter ham i selskapets lokaler i Oslo.

Desktop-as-a-service

Desktop as a service er et ganske nytt konsept. Det amerikanske selskapet Desktone gjort det bra på området, og leder an internasjonalt.

Med Bayonette har Daas funnet veien til Norge. Selskapet forbereder seg på lansering av nettskytjenesten Hydra og bygger eget fibernett for å kunne tilby maksimal ytelse.

- Oslo sentrum er første mål. Men vi bygger ut og vil strekke oss mot Lillestrøm, Lysaker og i de retningene der, sier Bayonette-sjef Paalsrud.

Daas-tjenesten er basert på Vmwares View-teknologi, og selskapet leverer en egen tynn-klient boks. Selve enheten er kablet foreløpig, på grunn av hastighetsfordelen, og har ingen intern lagring foruten USB.

- I tillegg kan man ha en programvareklient som kan brukes når man ikke er på nett. Man streamer hele den virtuelle maskinen, og synkroniserer når man er tilbake på nett, sier Paalsrud.

Programvareklienten kan i tillegg kjøre under de fleste operativsystemer, inkludert Linux, Android, OS X, Windows og IOS.

Eget fibernett

Bayonettes nye tjenester Hydra Desktop og Hydra Datacenter leveres over internett. Men for å få fart i markedet har selskapet bygget ut eget fibernett i Oslo-området. Med en kapasitet på 80 Gb/s er det ikke snakk om småtteri heller.

Nettet når foreløpig rundt 5.000 bedrifter i Oslo, og levert hastighet er på 1 Gb/s opptil 10 Gb/s. Selskapet planlegger å utvide nettet etter hvert.

- Vi ønsker at den opplevde tjenestekvaliteten skal være like bra som en lokal tjeneste som mulig, sier Paalsrud.

Bayonette har allerede testet konseptet med en del kunder, og vet at markedet finnes.

- Vi ser på internett som hyllevare. Alle kan tilby tilgang, men med varierende kvalitet og hastighet. Vi vil at kundene våre skal ha kapasiteten de trenger når de trenger det, og når teknologien tillater det så bør den utnyttes, sier Paalsrud.