Virtualisering på boks

Virtualisering på boks

Med nyhetene fra årets Synergy-konferanse mener Citrix å ha funnet oppskriften på hvordan nettskyen bør se ut, fra tjenesteleverandør til sluttbrukernes smarttelefoner.

Citrix' Synergy-konferanse har blitt arrangert årlig siden 1998, og i år gikk årets arrangement av stabelen i San Francisco. Her annonserte selskapet oppgraderinger av store deler av produkt- og løsningsporteføljen.

Nyhetene skal forbedre opplevelsen til både sluttbrukere og it-avdelingen, legge til rette for mer effektive datasentre og gi sikrere kommunikasjon mellom bedriftens datasentre og nettskyen utenfor huset.

Et sentralt stikkord var Citrix' mål om å gi alle brukere tilgang på det selskapet kaller en «personlig nettsky». Det innebærer å gjøre relevante data og jobbapplikasjoner tilgjengelig for brukerne på deres egne enheter, der de måtte befinne seg – samtidig som bedriftens sikkerhet ivaretas.

I stedet for å måtte ta med seg den bærbare pc-en til og fra jobb, gir den personlige nettskyen de ansatte tilgang på arbeidsflaten til jobbmaskinen fra en hvilken som helst fysisk pc, nettbrett eller smarttelefon.

- En personlig nettsky er noe annet enn en typisk Windows-arbeidsflate. Dagens ansatte ønsker å jobbe når det passer dem, der det passer dem og på den enheten som passer dem, og de trenger verktøyene for å gjøre det, sier Citrix' markedsdirektør Wes Wasson til amerikanske Network World.

Virtuelle arbeidsflater overalt

På Synergy-konferansen kom selskapet blant annet med flere oppgraderinger i programvareklienten Receiver, som gjør det mulig å levere virtuelle arbeidsflater og applikasjoner til en hvilken som helst enhet.

Receiver støtter nå mer enn tusen pc- og Mac-modeller, 149 ulike smarttelefoner, 37 nettbrett og ti ulike serier tynne klienter, i tillegg til alle de største operativsystemene. I San Francisco i mai ble programvaren demonstrert på blant annet HPs WebOS-nettbrett og Motorolas Atrix. Citrix viste også frem en Receiver-versjon for Googles Chromebook-bærbare som ble lansert tidligere i år. Citrix' teknologi er et viktig element i Googles Chromebook-strategi, ettersom den vil gjøre det mulig for maskinene å kjøre en rekke bedriftsapplikasjoner, som SAP, Oracle og Microsoft.

Utvidet maskinvarestøtte

Citrix viste også frem en ny versjon av Xenclient-programvaren. Xenclient 2 er en såkalt «bare-metal»- eller Type 1-hypervisor, som gjør det mulig å virtualisere arbeidsflater direkte på pc-en, også når den ikke er tilknyttet nettverket. Xenclient 2 er utviklet i samarbeid med Intel, og en av de viktigste nyhetene er utvidet maskinvarestøtte. Den nye versjonen støtter andregenerasjons Intel vPro, og skal nå være sertifisert for mer enn 45 millioner datamaskiner, tre ganger mer enn forrige utgave. I tillegg kommer et forbedret brukergrensesnitt, forbedret grafikkhåndtering og økt støtte for automatisering, synkronisering og sikkerhetskopiering av data.

Selskapet viste også frem den frittstående løsningen Xenclient XT. Det er en mer avansert utgave av Xenclient som er laget med tanke på spesialiserte miljøer der kravene til sikkerhet, isolering og ytelse er høye, som for eksempel innen forsvaret og offentlig sektor.

Les om:

Virtualisering