Virtualisert kostnadskutt

Virtualisert kostnadskutt

Husleie og strøm til kjøling er vesentlige datamaskin-kostnader som har vært uteglemt. Denne erkjennelsen kan gi økt virtualisering

Datamaskiner tar plass og man må bruke mye strøm for å kjøle dem ned. Studier fra IDC viser at det brukes femti øre på strøm og kjøling for hver krone man har investert i en datamaskin. Skal man videre tro deres analyser vil dette øke til 70 øre i 2010.

Dette er internasjonale tall som ligger noe lavere i Norge, grunnet lave strømpriser. Men verdens miljøutfordringer vil pumpe opp prisene i Norge også, i alle fall på lang sikt.

- I 2005 var strømbehov ikke på listen over de viktigste utfordringene på infrastruktur. I dag er strøm på tredje- eller fjerdeplass, sier Chris Ingle, seniorkonsulent i analysefirmaet IDC.

LES OGSÅ: Virtualisering: trender og utvikling

I tillegg gir dette også et ekstra piff til økt bruk av virtualiseringsteknologi.

Dårlig utnyttelse

Med en utnyttelsesgrad på standardbaserte tjenestemaskiner på under ti prosent er det unødvendig mange datamaskiner installert. Bare innsparingen av strøm og kjøling vil rettferdiggjøre en innsats på samling av applikasjoner.

- Virtualisering er den eneste funksjonen hvor teknologien har kommet før opphausingen av verdien, påpeker Chris Ingle.

Derfor er virtualisering et hjelpemiddel for effektivisering av datamaskinbruken og dermed en bidragsyter til å redusere behovet for ekstra strøm og kjøling. Vmwares virtualisering kan bidra til at minimum fem fysiske datamaskiners applikasjoner benytter samme fysisk datamaskin.

LES OGSÅ: Redder dataene på lite plass

- Av verdens installerte datamaskiner etter industristandard, benytter en million virtualisering. Det er dermed et stort potensial, sier Karthik Rau i Vmware.

Vmware er den ubestridte leder, men det finnes alternativer. Xensource fra Xen distribueres i Norge av Four Leaf. Nedlastingen av gratisversjonen har bidratt til at Four Leaf har et stort kundepotensial for bruk av den profesjonelle utgaven.

Mest spennende

Datamaskinblader vil kanskje være det mest spennende maskinalternativet med hensyn til bruk. Både Hewlett-Packard og IBM har gode løsninger for håndtering av maskinblad. Disse sørger for å optimalisere strømforbruket mot alle maskinbladene og sørger for optimalisert kjøling. IBM bruker store langsomtgående vifter. Hewlett-Packard bruker to med høy hastighet.

Bruk av et tilkoblingsplan midt i kabinettet bidrar til å redusere kabler for strøm, lokalnett og lagringsnett. Maskinbladene deler strømforsyninger og benytter svitsjer for lokalnett og lagringsnett.

For virtualiserte maskinblad oppnås det et redusert energiforbruk sammenlignet med et tilsvarende antall fysiske maskiner.

Grønne dager

Målt per kvadratmeter går like fullt strømforbruket opp siden maskinbladene er så tett pakket. Da er ytelsen minst det dobbelte av det antall maskiner som erstattes.

LES OGSÅ: - Virtualisering er for dyrt og dårlig

På Hewlett-Packards sommerseminar hadde bare fem av kundene begynt å bruke maskinblad og noen få vurderte.

- Vi kjører nå kampanjen Grønne Dager for utskifting av gamle datamaskiner med nye bladmaskiner, sier Jan Fredrik Gunvaldsen, senior produktsjef for industristandard maskiner i Hewlett-Packard.

Les om:

Virtualisering