Virtuell desktop skal blidgjøre alle

Virtuell desktop skal blidgjøre alle

It-administratorer elsker tynne klienter, brukerne rynker på nesen.

- Det er en evigvarende konflikt mellom vanlige medarbeidere og it-avdelingen. Brukerne vil ha mer og mer funksjonalitet og forskjellig utstyr, mens it-avdelingen må si nei fordi dette vil skape for komplekse forhold for drift av systemene, sier Ole-Kristian Sivertsen i Res Software.

- Denne hverdagen har jo it-avdelingen ofte selv skapt. Det er lagt nytt til gammelt i flere omganger, og til slutt sitter man med et system som holdes sammen av tyggegummi, binders og borrelås. Dagens brukere, og ikke bare generasjon x, men også godt voksne, stiller helt andre krav til informasjonsteknologien de bruker for å gjøre jobben sin.

Sivertsen er langt fra den eneste som hevder at dagens medarbeidere vil ha personlige verktøy og frihet for å være produktive i jobben. Men for mange it-avdelinger har dette stått mellom tynne klienter eller fulle pc-er med lokal programvare som sikrer administrators kontroll. I de senere årene er det derfor fra flere hold vært jobbet med å utvikle forskjellige former for virtualisering av brukerens arbeidsflate på pc-ene.

Kommer i 2012

Norges-sjef i Vmware, Kristine Dahl forteller at selskapet har jobbet lenge med virtuelle arbeidsflater og at hun er overbevist om at dette er fremtiden.

- Jeg tror vi vil se den store bølgen i 2012. For private er det enkelt å ta det i bruk selv, mens bedriftene nok vil bruke litt tid på gjøre endringer i sin infrastruktur.

Ifølge Dahl har Vmware løsninger for full virtualisering av arbeidsflaten, som er basert på akkurat samme teknologi som benyttes i deres utbredte serverløsninger.

- I og med at det er samme plattform for både server og desktop, får du de samme verktøyene til sikkerhetskopiering, replikering, sikkerhet og annen administrasjon.

Folk og maskiner

- Tradisjonell sikkerhetsadministrasjon er altfor maskinspesifikk. Om du tar en pc med brannmur, så er det reglene for maskinen som gjelder. I stedet burde jo sikkerheten løsrives og følge brukeren. Da vil jo en bruker kunne benytte hva som helst av enheter uten å ødelegge for andre eller skape sikkerhetsbrudd, sier Sivertsen i Res.

Om du flytter arbeidsflaten til datarommet, så befinner den seg på samme sted hele tiden. Men brukeren kan være mobil og alltid få tilgang på arbeidsflaten. I tillegg får du mulighet til å innføre flere elementer i sikkerheten. Som for eksempel at det er i orden å skrive ut dokumenter på en skriver i Norge, men ikke i utlandet. Du vil altså kunne gi systemet "context awareness".

Her finnes det en rekke teknologier som kan brukes for håndtering av lokasjon, fra gps i smarttelefon til ip-adresser. Kombinerer du lokasjon med roller og benytter virtuelle arbeidsflater, får du både kratig og relativt enkel håndtering av sikkerheten.

Ett eksempel kan være i en skolesituasjon med en elev som skal opp til eksamen. Når systemet vet at arbeidsflaten brukes i et gitt klasserom og at det er eksamen, vil det kunne endre reglene for arbeidsflaten, som at det ikke lenger er mulig å koble til usb-utstyr, at direktemeldinger slås av og andre muligheter for å jukse tas vekk. Tid er også en faktor, så du kan la eleven være på Facebook i friminuttene, men ikke i timen.

De forskjellige virtualiseringsteknologiene har forskjellige fordeler og ulemper. Les videre på neste side!

Les om:

Virtualisering