Vmware kjøper Java-kompetanse

Vmware kjøper Java-kompetanse

Vmware betaler milliardbeløp for Java-leverandør. Norsk utvikler er skeptisk.

Virtualiseringskjempen Wmware kjøper Java-leverandøren Springsource for 362 millioner dollar, drøyt 2,2 milliarder norske kroner.

I forbindelse med oppkjøpet uttalte Vmware at Springsource Java-kompetanse skal gjøre det enklere å bygge, kjøre og forvalte applikasjoner på både interne og eksterne skyer.

Springsource, som lager rammeverk for utvikling av blant annet webapplikasjoner (i stor grad basert på åpen programvare), har allerede godkjent oppkjøpet som blir gjennomført i løpet av høsten, ifølge Vmware.

Webapplikasjoner er utenfor Vmwares kjerneområde, men selskapet ønsker med oppkjøpet å posisjonere seg som en leverandør innenfor administrasjons og utviklingsverktøy .

Skeptisk bruker

Simen Sommerfeldt er avdelingsleder i konsulentselskapet Bouvet som i dag bruker Springsource i prosjekter. Han er skeptisk til Vmwares oppkjøp.

- Vi har diskutert dette internt, og syns det egentlig er veldig merkelig. Vi bruker Spring i veldig stor grad i prosjektene og lurer på hvordan lisenspolitikken blir og hva som er motivasjonen til Vmware, sier Sommerfeldt og fortsetter:

- Jeg leste en bloggpost hvor bloggeren mente dette var like naturlig som om Microsoft skulle kjøpe opp Ford. Humoristisk ment selvfølgelig, men det blir veldig spennende å se hva Vmware får ut av dette.

Sommerfeldt sier at det har kommet mye bra ut fra Springsource som selskap, basert på fri programvare.

- Men om dette vil fortsette vet jeg ikke. Spring må vel som andre jobbe for å få mat på bordet, sier avdelingslederen i Bouvet videre.

Hodet i skyen

I forbindelse med offentliggjøringen av oppkjøpet sa Vmwares toppsjef, Paul Maritz, at dagens moderne maskinmiljø beveger seg mot en applikasjons- datasentrisk verden med det siste innen virtualiseringsteknologi og nettplattformer (cloud) som driver.

- Sammen vil Springsource og Vmware kapitalisere på dette skiftet og plassere oss midt i de viktigste drivkreftene som beveger dagens programvaremarked - virtualisering, moderne applikasjonsrammeverk og cloud computing sier Maritz til Computerworlds nyhetstjeneste.

Han mener at selskapene sammen vil hjelpe kundene med egne datasentre og leverandører i nettskyen å drifte plattformer som en tjeneste, som brukerne igjen kan bygge webapplikasjoner oppå.

Vmware antyder at disse plattformene vil måtte støtte seg på deres egen hypervisor-teknologi, men selskapet sier også at de vil støtte åpen kildekode.

- Planen er at Vmware skal fortsette å støtte prinsippene som har gjort Springsources løsninger populære, nemlig interoperabiliteten selskapets programvare kan vise til i forhold til et bredt utvalg av mellomvare, og åpen kildekode som er viktig for utviklermiljøet, sier Maritz.

Virtualisering