Vmware reviderer prisendringer

Vmware reviderer prisendringer

Endring til virtuell minne-lisens skapte bekymring hos kunder.

Fra å lisensiere for antall prosessorkjerner til å lisensiere for mengden virtuelt minne kunder kan ha før ytterligere lisens må kjøpes. Partnere og kunder ble frustrerte over Vmwares beslutning, som for kunder med behov for mye RAM ville gitt et vannvittig prishopp.

Vmware beholder minnetankegangen, men øker minnegrensen så de fleste kundene ikke påvirkes negativt av endringen.

Virtualiseringsselskapet driver tross alt med virtualisering, og endringen i tankegang fra lisenser med fysiske begrensninger til virtuelle lisenser er kanskje ikke helt unaturlig. Målet har vært å «sidestille kostnadene med fordelene av virtualisering heller enn å sidestille kostnadene med de fysiske attributtene til hver individuelle server», har Vmware uttalt.

Men flere kunder klaget til Vmware etter deres første forsøk på ny lisensmodell, ettersom det ville begernse deres virtualiseringsmuligeter ved å kreve kjøp av nye lisenser for å oppnå samme grad av konsolidering som de var vant til – eller i det minste hindre fremtidig vekst.

Slik blir det

Det er derfor Vmware nå har doblet antallet virtuelt minne (RAM – VRAM, som Vmware kaller det) godkjent i hver Vsphere Enterprise-lisens.

Ifølge Vmware var det få som var direkte berørt av deres første forslag, men kundene uttrykte altså bekymring for å pådra seg voksesmerter.

På onsdag hevet Vmware VRAM-stønaden på hver lisens så «så å si ingen kunder vil bli påvirket av høyere lisenskostnader ved oppgradering til Vsphere 5». Selskapet har satt begrensningen til 96 gigabyte, så «ingen applikasjon, uansett hvor stor, vil kreve mer enn en Vsphere Enetrprise+-lisens for å bli virtualisert». Enterprise+-lisensen hadde i den opprinnelige nye lisensen begrensning på 48 gigabyte.

Videre vil de kalkulere bruken av Vram ut fra 12 måneders snitt så kunder ikke må betale om de skulle ha behov for mer minne på korttidssikt, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

I en vanlig enterprise-lisens økes taket fra 32 til 64. Standard og Essential-lisenser går fra 24 til 32. gratis-versjonen av Vsphere hypervisor går fra 8 til 32.

- Bedre

Kunder debatterer like fullt fortsatt prismodellen basert på VRAM.

- Dette er en mer fair modell – sammenlignet med før. Nei, det er ikke så flott som det var i Vsphere 4. Nei, vi kan ikke melke Vsphere for å oppnå vill konsolideringsraet som før... Men det er mye bedre enn hva som i utgangspunktet var postet for Vsphere 5.0 og realistisk sett holder det de fleste kundene uberørt, skriver for eksempel en kunde, som gir Vmware kudos for å firedoble VRAM i gratisversjonen.

Forrester-analytiker James Staten har følgende uttalse om økt VRAM-begrensning:

- Det vil gjøre det enklere for kunde å oppgradere fordi de vil ha en bedre investeringsbeskyttelse mot nye systemer som forventes å innkvartere mye mer fysisk minne. Det var også et hjertesukk fra bedrifter som i fremtiden planla å makse ut minnet på servere de kjøpte og i så måtte kjøpt flere lisenser per system på grunn av disse begrensningene. Jeg tror ikke det ville vært neo problem for de fleste kundene, men fakta og frykt er ofte usammenhengende.

Microsofts sjanse?

Før han fortsetter med noen råd:

- For å få mest ut av disse lisensene oppfordrer vi bedriftskunder til å pakke sine Vsphere-verter så tett som de kan, ved å putte med arbeidslast i hver vert og bruke live-migrering til å flytte bort lavprioritetsarbeid når høyprioritetsarbeid blir travelt og trenger med prosessorkraft og minne fra versmaskinen. Vi oppfordrer også sterkt kunder til å forbedre livssyklushåndteringen av VM, rydde ut VM-er som ikke lenger bør kjøre og flyte lavressurs-applikasjoner til mindre CM. Bedrifter bør forsøke å oppnå 60 prosent eller mer i snittbruk av prosessor og minne på sine eksisterende servere før det kjøpes nye lisenser.

Analytiker i Eneterprise Strategy Group, Mark Bowker, mener kundekritikken av prispolitikken like fullt gir en åpning for Microsoft til å trumfe inn fordelene av System Center-managmentverktøyene og Hyper-V-teknologien som ligger i Windows Server.

For kunder som skal starte med virtualiseiring og som fokuserer på de lavthengende fruktene av konsolidering og kostnadsbegrensning er Hyper-V på linje med Vmware, hevder han. Vmware er kanskje nødvendig for de mest avanserte virtualisernigskundene, men det er en minoritet, ifølge Bowler.

- På Vmwares store årlige hendelse, Vmworld, som skjer i Las Vegas i slutten av denne måneden, må Vmware sikre at dette temaet ikke topper samtalene som foregår, sier han.

Les om:

Virtualisering