Virtuell 3D berøringsskjerm

Virtuell 3D berøringsskjerm

CEBIT: Fraunhofer-instituttet bruker lentikulære linser for for å skape 3D-illusjon uten bruk av spesielle briller.
CEBIT: Flere produsenter viser fram 3D-skjermer på årets Cebit-messe. Blant de mer imponerende løsningene er Fraunhofer-instituttets Free2C 3D-skjerm laget spesielt for museer, messer og andre offentlige steder.

En av de morsomme "gimmickene" er at skjermen gir følelse av tredimensjonal trykkfølsomhet. Trykk-knappene ser ut som om de står ut i rommet og som om de gir etter når du trykker på dem.

Ved hjelp av såkalte lentikulære linser, altså halvmåne-formede linser som ligger foran selve lcd-skjermen, klarer Franhaufer-forskerne å lage tredimensjonaler bilder der motivet forandrer seg når seeren skifter synsvinkel. Følere over skjermen følger brukerens bevegelser slik at det er mulig å snu objektene ved å bevege en finger foran skjermen.

Den lentikulære linsen ligger utenpå et bilde som er satt sammen av flere bilder på en slik måte at kun de delene av bildet som hører sammen ses fra en viss vinkel. Prinsippet er godt kjent. Utfordringen er å få plassert linsene helt riktig i forhold til det sammensatte bildet bak.

Etter det Computerworld kunne se gir Free2C svært gode 3D-bilder, noe som tyder på at linseplasseringen er ekstremt nøyaktig.

De tredimensjonale bildene som framkommer på Fraunhofers skjerm er såkalt autostereoskopisk True 3D, som referer til at man skaper to bilder, et for hvert øye. "Auto" indikerer at briller er unødvendig.

En av fordelene med Fraunhofers og tilsvarende løsninger er at fargegjengivelsen er god og at bildet skapes i sanntid.