Virus-eksplosjon på slutten av året

Antall registrerte virus steg brått fra 110.000 til 150.000 mot slutten av året.

Dette er en historisk stor økning i antall virusangrep. Samtidig roet trenden med masseangrep fra nettverksormer seg betraktelig, med kun to kraftige angrep.

Det første av disse utbruddene var Zotob-ormen, som i September skapte store forstyrrelser internasjonalt, og det andre var Sober. Y, som forsinket epost-systemer i november. Tidligere i år skapte også Zafi. D-ormen overskrifter.

Dette skriver det finske sikkerhetsselskapet F-Secure i en pressemelding.

- Vi ser færre masseutbrudd av ormer. Dette skyldes en trend mot målrettede angrep i mindre skala fra profesjonelle kriminelle, framfor de store utbruddene som initieres på hobbybasis. Så mens situasjonen ser ut til å utvikle seg i positiv retning, er den faktisk i ferd med å forverre seg, sier Mikko Hyppönen, forskningssjef i F-Secure.

Rootkit-trøbbel

I november oppdaget F-Secure at Rootkit-teknologi ble benyttet i kopibeskyttelsen til Sony. Dette ble en utfordring for Sony, men også for liknende selskaper, fordi det ble stor fokus på deres rutiner for datasikkerhet og risikohåndtering.

2005 har også vært preget av en bølge av såkalte phishing-forsøk, der kriminelle tilegner seg sensitiv informasjon om bankkonti for å svindle uvitende nettbank-kunder. Dette kan skje ved at man lures til å oppgi slik invitasjon gjennom falske eposter, men det kan også skje ved at trojanere skjules i vedlegg som man fristes til å åpne.

I 2005 passerte antall registrerte mobilvirus milepælen på 100- noe som stadfester at skaperne bak slike ondsinnede koder for alvor forsøker åutnytte denne nye arenaen.