Virus kan vinne i neste fotball-VM

Virus kan vinne i neste fotball-VM

Neste års fotball-VM i Tyskland kan bli gode jaktmarker for mobiltelefonvirus.

Flere besøkende på friidretts-VM i Helsinki fikk en forsmak av hva vi kan bli plaget med når folk samles i store mengder. Ormene Cabir A og B koste seg i regnværet i den finske hovedstaden, og snek seg inn i over 20 personers mobiltelefoner.

 

Cabir bruker Bluetooth til å hoppe mellom mobiltelefoner som er innen en rekkevidde av ti meter. I et fullpakket stadion kan dette by på interessante problemstillinger. Viruset ble dukket på Live8 og nå i Finland. Trolig har virusmakere begynt å forberede seg på neste års fotball-VM.

 

- Fotball-VM vil helt sikkert bli et mål. Vi forventer at et stort antall personer vil bruke mobiltelefoner på og rundt stadionene, sier forskningssjef Mikko Hyppönen i F-Secure, til IDGs internasjonale nyhetstjeneste.

 

For å bli smittet med Cabir må mobiltelefonene kjøre operativsystemet Symbian med grensesnittprogramvaren Series 60. Bluetooth må være konfigurert til å lytte etter andre Bluetooth-enheter og telefonen må naturligvis være innen rekkevidde av en annen smittet telefon. Selv da må brukeren klikke flere ganger på mobilen for å installere installasjonsfilen.

 

Dum eller lei? 

 

- Du kan si at man må være bra dum hvis du går gjennom alle disse stegene for å få et virus, men man kan bli lurt. Hvis du er innen rekkevidden av en infisert telefon, vil telefonen hele tiden gjøre deg oppmerksom på at noen vil ha kontakt. Trykker du "nei", vil beskjeden fortsette å komme. Mange frustrerte brukere trykker på "ja" for å bli kvitt beskjeden, sier Hyppönen.

 

Cabir er ikke fryktelig slem. Den sliter ned batteriene fort og den prøver hele tiden å sende seg selv til andre. Slår du av Bluetooth, blokkerer den all kommunikasjon. Men det er vel få som tror at Cabir blir den siste mobilormen vi må forholde oss til.