Virus er uungåelig

Virus er uungåelig

Leder i Computerworld 16, 7. mai 2004
Sasser-ormen har gått sin tvilsomme seiersgang verden over denne uken. Millioner av maskiner er infisert og igjen har et virus stoppet mang en virksomhets datasystemer. Både Vesta og If ble rammet av den siste ormen.

Sasser kommer kun et par uker etter at Microsoft slapp en sikkerhetsoppdatering som skulle tette igjen det hullet som Sasser nå har krøpet inn i. Det er bra at Microsoft fortsetter å tette de mange hullene i den programvaren de selger, men man kan jo spekulere i om selskapet med sine oppdateringer også gir hackerne en lysende sti som guider dem til målet.

Ved å offentliggjøre et hull inviterer Microsoft vitterlig ventende hackere til å sette i gang med sitt. Det spiller jo ingen rolle for de millionene som laster ned sikkerhetsfiksene fra Microsoft, de er beskyttet, men svir endel for dem som ikke gjør det. Og dem er det mange av.

Men det kan ikke Microsoft gjøre stort med, utover å informere om nødvendigheten og viktigheten av å ta sikkerhetsfiksene på alvor. Uten fikser ville antageligvis hvert utbrudd blitt enda kraftigere, men kanskje ikke like hyppige i og med hackerne måtte finne opp kruttet selv hver gang.

Kanskje vi rett og slett må lære oss å leve med datavirus som vi har gjort med andre plager vi knapt kan ikke kan hindre. Bussen som aldri kommer, influensaen som helt sikkert kommer og dårlige nyheter fra Midt-Østen.

Det er for så vidt en anerkjennelse av at virus er noe vi ikke blir kvitt. Vi kan forebygge, men hundre prosent immun blir man aldri. Vi kan selvfølgelig kreve at Microsoft skal lage bedre programvare uten sikkerhetshull. Men som sagt, det er visse ting man ikke får gjort noe med.