Visma tjener penger i tøft marked

Konsernsjef Øystein Moan i Visma ser ingen tegn på at it-markedet skal bli bedre. Han tror det dårlige markedet vil vedvare gjennom hele 2003.

Spådommene til konsernsjef Øystein Moan i programvareselskapet Visma slo feil. For tre måneder siden trodde han på bedre tider i andre halvår i 2002. Nå har han skiftet mening og tror på et marked som er like dårlig også til neste år.

-- Jeg ser ingen lysning. Den negative situasjonen vil vedvare ut 2003, tror Moan idag.

Et svakt marked som vil vedvare over tid, vil ifølge Moan ramme mange it-selskaper.

-- Jeg tror vi fremover vil se mange konkurser i it-bransjen, sier Moan.

Budsjetterer vekst

Til tross for de dystre utsiktene, budsjetterer Visma med en svak vekst i 2003. Innen programvaredivisjonen (Visma Software) er planen å nå en vekst på mellom null og fem prosent. Innen divisjonen for regnskapstjenester (Visma Services) er planen å vokse med fem til ti prosent.

Tjener penger

Til tross for et tøft marked, hevder Moan at det er mulig å tjene penger. Det gjør også Visma. I tredje kvartal 2002 leverer selskapet et driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 33,2 millioner kroner. Sammenlignbare tall viser et driftsresultat i tredje kvartal 2001 på 34 millioner kroner.

-- Det handler om å gjøre de riktige tilpasningene, sier Moan som blant annet har redusert mellom 50 og 60 personer i programvaredivisjonen etter fusjonen med SPCS-gruppen.

Omsetningen faller

Utviklingen i omsetningen er ikke like imponerende. Proforma tall viser en omsetningssvikt på seks prosent på konsernet til 248 millioner kroner i tredje kvartal.

Verst er utviklingen innen salg av økonomiprogrammer (erp). Mens programvareselskapet Mamut, som opererer i markedet for de aller minste bedriftene, senest i går kunne vise til en omsetningsvekst på 26 prosent i tredje kvartal, er det adskillig tøffere i markedet for bedrifter opp mot 250 ansatte. Omsetningen i programvaredivisjonen i Visma falt med 13 prosent til 107 millioner kroner i tredje kvartal.

Men også utviklingen innen salg av regnskapsløsninger er dalende. Null vekst i tredje kvartal er langt dårligere enn selskapet tidligere har forventet, og et kraftig fall fra andre kvartal da omsetningen i denne divisjonen hadde en vekst på 18 prosent.

-- Jeg er mest misfornøyd med vekstutviklingen, sier Moan. 

Lav pris

Svikten i omsetningen preger også prisingen av Visma på børsen.  Idag verdsetter markedet selskapet til drøyt 900 millioner kroner. Justert på en stappfull bankkonto på rundt 500 millioner kroner, er reell markedspris 400 millioner kroner på selskapet. I år vil selskapet trolig få et netto overskudd før skatt på over 100 millioner kroner.

Det betyr at forholdet pris og inntjening er på 4 i Vismas tilfelle. Det er lavt hvis man vurderer Visma som et vekstselskap. Men analytikere begynner nå å tvile på om Visma er nettopp det.

-- En slik prising kan tyde på at markedet ikke lenger vurderer Visma som et vekstselskap, sier analytiker Paal Johnsen i Carnegie til Computerworld.

Øystein Moan på sin side hevder analytikerne tar feil. Men han er ikke tvil om hva som i dagens marked er viktigst.

-- Vi prioriterer lønnsomhet fremfor vekst, sier han.