Vista-forsinkelse vil ikke påvirke pc-salget

Analyseselskapet IDC slår fast at utsettelsen av Vista ikke vil ha særlig betydning for pc-markedet.

Men analyseselskapet slår fast at veksten i pc-markedet uansett vil avta i de kommende årene, skriver IDGs nyhetstjenste.

Microsoft sa tidligere denne måneden at forhåndsinstallerte versjoner av Vista ikke vil bli aktuelt før i januar, selv om operativsystemet vil bli tilgjengelig for partnerne gjennom volumlisens-programmet i november.

- Enkelte konsumenter vil helt sikkert vente med å kjøpe pc til Vista er tilgjengelig, men vi forventer at forsinkelsen bare vil flytte et moderat volum fra fjerde kvartal 2006 til første kvartal 2007 - og det vil ikke medføre tap av salg, sier analytiker Loren Loverde.

Men forsinkelsen vil antageligvis føre til økte markedsføringskostnader for Microsoft og for pc-leverandørene i år, ettersom de vil prøve å trekke til seg konusmentene og tilpasse seg den nye lanseringsplanen, mener IDC.

Bra vekst fremover

Dette er gode nyheter for pc-leverandørene i et marked som kommer til å kjølne noe.

De to siste årene har pc-salget økt med rundt 15 prosent , og IDC forventer at veksten vil avta noe - til rundt 10,5 prosent i år.

I 2007 vil salget øke med 10,7 prosent, til totalt 254 millioner solgte pc-er. Verdien av dette salget vil ligge rundt 232 milliarder dollar.

IDC sier at de anser vekstanslaget å være relativt sterkt. Analyseselskapet hadde forventet en større nedgang, men det ser ut som om bedriftene vil handle mer enn først antatt i 2007, delvis på grunn av interesse for Vista.

Les også: Microsoft utsetter Office 2007