- Vista tar knekken på spionvokterne

Analytikerne tror Windows Vista vil bekjempe spionprogrammer i så stor grad at Microsoft tar knekken på både spionene og antispionene.

Spionprogrammer har i løpet av de siste årene blitt et svært utbredt problem for brukere av Microsofts operativsystem, noe som har skapt et solid fundament for å utvikle tredjepartsprogrammer for å bekjempe utysket.

 

Det beste programmet til å ta seg av problemet har derimot enda ikke sett dagens lys, Windows Vista. Det kommende operativsystemet vil inneholde fundamentale endringer som kan gjøre slutt på spionprogrammene en gang for alle.

 

Doble kondomer og tigerbalsam

 

Endringene det er snakk om tilfører tre ulike lag med sikkerhet, både elementer i Windows-kjernen, en ny utgave av Internet Explorer og debutanten Windows Defender, Microsofts eget antispionprogram som vil leveres sammen med Vista.

 

Ifølge Gartner Analytiker John Pescatore vil introduksjonen av Windows Vista medføre at omfanget av spionprogrammer reduseres dramatisk eller kanskje også forsvinner helt.

 

Ødelegger markedet

 

- Vi klarer nå å kontrollere omfanget av søppelpost (spam). Noe slipper fortsatt igjennom, men det er en så liten prosentandel at de fleste brukerne klarer å sortere vekk denne informasjonen på egenhånd. Det samme vil skje med spionprogrammer, sier Pescatore til News.com.

 

Mens disse lovnadene er gode nyheter for potensielle brukere av Vista er det ikke spesielt hyggelig for alle dem som har gjort bekjempelse av spionprogrammer til sitt levebrød. På verdensbasis har dette markedet en årlig verdi på over 100 millioner dollar, ifølge tall fra IDC.

 

IDC-analytiker Andrew Jaquith mener store aktører som Webroot Software og Sunbelt Software vil gå tøffe tider i møte.

 

Vil forsvinne

 

- Markedet for antispionprogrammer vil forsvinne, sier Jaquith til News.com. Windows Defender vil bli standardprogrammet alle Windows-brukere benytter.

 

Også Pescatore fra Gartner sier seg enig i denne påstanden.

 

- Integrasjonen av Windows Defender i Windows Vista er definitivt slutten for andre antispionprogrammer.

 

 

Les også: De ti mest utbredte spionprogrammene

Stopp spionprogrammene!