Vodafon styrker Symbian

Vodafon styrker Symbian

Verdens største mobilprodusent og verdens største mobiloperatør går sammen mot Microsoft. Linux får drahjelp fra millioner av kinesere.
BARCELONA: Nokia og Vodafone kunngjorde på 3GSM at det Symbian-baserte operativsystemet S60 skal få en styrket posisjon i Vodafones terminal-strategi.

Samarbeidet betyr at mobiloperatøren med nesten 180 millioner abonnenter kan lansere nye tjenester raskere enn tidligere. De to selskapene vil blant annet utvikle programvare sammen. De vil også lage lisensierbar referansedesign for brikkeprodustene, som dermed kan redusere tiden det tar å utvikle nye S60-telefoner.

-- Standardisering av programvareplattformen i mobiltelefonene åpner store muligheter for Vodafone, sier selskapets terminalsjef Dirk Wierzbitzki.

Linux kommer

Også Trolltech er blant selskapene som vil ha et ord med i laget når kampen om fremtidens mobil-OS skal avgjøres. Med sitt Qtopia brukergrensesnitt er det norske selskapet sentral i arbeidet for å få flere mobilprodusenter til å benytte Linux.

I Kina og på Taiwan satser en rekke mobilprodusenter på Linux. På årets 3GSM kunne Trolltech offentliggjøre flere nye avtaler. I tillegg har Motorola hatt suksess med sine Linux-telefoner.

Trolltech-sjef Haavard Nord tror mobilprodusentene er skeptiske til å overlate alt til Microsoft.

-- De vil ikke la Microsoft overta på samme måte som på pc-en. Frihet har mye å si. Det skal skje mye om Linux ikke blir stor på mobilen, sier Nord.

Under 3GSM annonserte Trolltech Qtopia 4. Den nye versjonen av mobilgrensesnittet åpner blant annet for "safe execution" av applikasjoner. Ved å kjøre programmene i en sandkasse (sandbox) sikres brukeren mot at programmene utfører uønskede oppgaver.