Vraker lassevis med programvare

Vraker lassevis med programvare

NEW ORLEANS/OSLO: Bedrifter velger programvareløsninger fra stadig færre leverandører. Erp-leverandørene, med SAP i spissen, sluker stadig større deler av markedet.
NEW ORLEANS/OSLO: Pakkeløsninger og standardprodukter er in. Skreddersøm er ut. Bedrifter vil ha færre leverandører å forholde seg til. Derfor velger de pakkeløsningen og vraker leverandører som har spesialisert seg innen et område. Såkalte "best of breed"- leverandører skyves ut i kulden.

En rekke større bedrifter er nå inne i slike prosjekter.

Telenor er en av dem. De jobber nå med en fullstendig reorganisering av sine programvareløsninger. I stedet for å benytte systemer fra massevis av ulike programvare-leverandører, vil de heller samle løsningsbehovet på en enkelt plattform.

Da blir det færre lisenser, enklere vedlikehold og ikke minst tettere integrasjon mellom de forskjellige løsningene. Dette er det penger å spare på.

Slike prosjekter gjør også at det blir færre, men større kontrakter å slåss om. Tapet av en kunde vil med andre ord svi betydelig mer.

Hos Telenor er blant annet Oracle og SAP tungt inne på erp-siden. Dessuten har de nettopp gjennomført et større crm-prosjekt med Siebel. Også analyseleverandøren Hyperion har nylig levert en større løsning for økonomifunksjonen i Telenor.

Mister kunder

Når Telenor gjør sitt plattform-valg, risikerer flere av disse leverandørene å miste en viktig kunde. Men i første omgang er det løsninger fra nisjeleverandørene som ryker.

Men Telenor er langt fra alene om å rydde opp i sine applikasjoner.

Aker Kværner inngikk nylig en driftsavtale med Hewlett-Packard. Samtidig benytter de anledningen til å kvitte seg med en rekke applikasjoner.

-- Vi har en betydelig jobb å gjøre på applikasjonssiden. Her vil vi gå for standardiserte løsninger, sier it-direktør Anne-Cecilie Fagerlie.

Norsk Hydro er et annet stort selskap som holder på med samme rydde-prosess.

-- Vi foretrekker tilgjengelige og standardiserte applikasjoner istedenfor å lage ting selv. Derfor søker vi til store erp-systemer og utnytter funksjonaliteten så mye som mulig, sier it-direktør Geir Tuft i Norsk Hydro.

Oppkjøp og fusjoner er med på å forsterke denne prosessen. Da er sammenslåingen av it-løsninger en viktig synergieffekt som bidrar til kostnadsbesparelser.

-- Vi har vært bevisste på å pensjonere applikasjoner. Antall applikasjoner har gått betydelig ned hos oss, sier Tuft.

Da Norsk Hydro kjøpte Saga Petroleum i 2000, kvittet de seg med 600 applikasjoner. Tilsvarende opprydning planlegger også DnB å gjennomføre etter fusjonen med Gjensidige NOR.

Erp-ene vinner

Denne klare trenden innen konsolidering av programvare, er en klar fordel for de store erp-selskapene. For der spesialistene tidligere har vært enerådende, erstatter kundene "best of breed" produktene med standardløsninger.

Dermed fremstår de store programvareselskapene som utvikler forretningsløsninger som vinnere. De største er tyske SAP, Oracle, Peoplesoft, Intentia og IFS. Men også Microsoft har kommet på banen, etter kjøpet av Navision og Great Plains.

Tidligere leverte disse økonomi- og regnskapsløsninger. I dag er produkttilbudet mye større. Alt fra kundestøtte-løsninger (crm) til ehandel, portaler, innkjøp og analyse- og datavarehus (business intelligence).

Og så lenge bedriftene har valgt leverandør av en plattform, velger de ofte å utnytte funksjonaliteten fra denne leverandøren mest mulig. Dermed spiser erp-leverandørene en stadig større del av markedet innen forretningsapplikasjoner.

-- De store har fått et veldig bredt spekter av funksjonalitet, sier Tuft.