De 10 beste webprogrammene?

De 10 beste webprogrammene?

Her er ti webprogrammer som har eller trolig kommer til å få stor betydning.

Den kjente web2.0-bloggen ReadWriteWeb har plukket ut 10 webapplikasjoner for forbrukermarkedet som enten har nådd radaren til vanlige webbrukere i år - eller som eventuelt bør bli lagt merke til i løpet av neste år.

Dette kan være programmer/tjenester som det er vel verdt å ta en titt på. Noen av dem har vi testet selv. Andre benytter vi, uten at vi har omtalt dem ennå. Listen er sortert fra mest til minst åpenbar.

Topp 10 forbrukerrettede webapplikasjoner for 2008:

1. Twitter
Program/tjeneste for "mikroblogging". Oppdater dine "followers" om hva du foretar deg. Det kan sammenlignes litt med status-feltet i Facebook eller i en direktemeldingsklient. PC World har, som mange andre mediehus, eksperimentert litt med Twitter for å holde våre faste lesere oppdatert om nye tester som kommer, og lignende. (PC Worlds Twitter-feed ).

2. Firefox
Den populære nettleseren basert på åpen kildekode kom i versjon 3 i år, og fikk i den forbindelse en enda større tilhengerskare. Nedlastingen av Firefox 3 satte ny verdensrekord, og ifølge ReadWriteWeb var markedsandelen til Firefox 20 prosent i oktober. Last ned her.

3. IntenseDebate
Et verktøy som gjør at man kan lage flotte artikkelkommentarer på blogger og nettsteder. Brukeren forholder seg til én pålogging for alle tjenester som bruker verktøyet, og blir dermed bedre i stand til å administrere sine profiler og kommentarer på tvers av ulike nettsteder. OpenID støttes også. Gjennombruddet kom da Barack Obamas kampanjenettsted change.gov tok i bruk IntenseDebate. Produktet er nå er kjøpt opp av Automattic, som står bak det populære bloggesystemet Wordpress.

4. Hulu
En videotjeneste som er et samarbeid mellom NBC Universal og News Corp. Hulu fikk ifølge ReadWriteWeb også sitt gjennombrudd under presidentvalget i USA, da forbrukerne tok i bruk Hulu for såvel politisk innhold som for satire, som Saturday Night Live og The Daily Show.

5. Ning
Ning er en tjeneste som gjør det mulig for hvem som helst å bygge sitt eget sosiale nettsted på bare noen timer. Det har slått an. Nå opprettes det nye nettsteder med Ning som plattform hvert 30. sekund. Undertegnede har satt opp et sosialt nettsted for grendelaget med Ning. Fotballklubber, fanklubber, hytteeierforeninger og alle mulige andre typer klubber og foreninger, samt bedrifter som ønsker at kundene skal delta aktivt i diskusjoner, kan ha nytte av Ning. Her er PC Worlds test av Ning.

De fem neste finner du på side 2.
Har du noen nettjeneste du vil anbefale? Tips andre lesere i kommentarfeltet under.

Les om:

Web 2.0