Dette er Crowd Computing

Akkurat i det du begynte å forstå Cloud Computing, kommer nok et moteord.

Publisert Sist oppdatert

Folk omfavner den såkalte nettskyen; Cloud Computing.

Men det er rom for andre typer "computing" i fremtiden også, skal vi tro en professor ved Massachussets Institute of Technology (MIT). Han ser for seg en komplementær teknologi som består av siloer med datakraft, fra folket.

Han kaller det Crowd Computing, og den relativt nye tilnærmingen blir beskrevet som millioner av mennesker koblet til internett som "analyserer, syntetiserer, opplyser, oppfatter og fremskaffer meningsdata via kraften til den menneskelige hjerne".

For de som ble forvirret nå, finnes allerede slike systemer. Eksempler er nettsamfunn som Facebook og Twitter, samt wiki-er. På mange måter minner Crowd Computing om det vi fra før kjenner som et annet moteord; "web 2.0".

- Crowd Computing vil sammen med Cloud Computing være en av de to blomstrende teknologiene som vil gjøre verden mer ”kollektivt intelligent”, sier professor Srini Devadas fra MIT ifølge vår nyhetstjeneste.

Kan hjelpe i naturkatastrofer

Han mener det blir essensielt i å døyve diverse menneskelige bekymringer, effekten fra naturkatastrofer, blant annet.

- Det hjelper om vi kan ha et kompetent, instrumentert svar på slike kriser, sier han.

Hvis et jordskjelv for eksempel skulle inntreffe, kan en bekymret person sjekke ut diverse data tilgjengelig i skyen, for å forutse på hvilken måte bakken vil bevege seg, for så å lage strategier for blant annet evakuering. Alt ved å bruke folkets visdom, som blir delt og spredd på nettet.

Crowd Computing har allerede blitt brukt av folket under tyfonen Ketsana, som i 2009 drepte 747 folk da den herjet i Filippinene, Cietnam, Kambodsja, Laos og Thailand. Crowd Computing ble brukt til å effektivt sende krisepersonell dit de trengtes mest.

Utfordringer i sikte

Men systemet er langt fra perfekt. Først må det bli en signifikant forbedring i måten dagens teknologisystemer modererer meninger, løser konflikter og sjekker fakta.

Når det gjelder selve nettskyen, råder professoren leverandørene å opprettholde sikkerhet og personvern i sine tilbud.

- Utfordringen ligger også i å finne ut hvordan man kan skrive parallellapplikasjoner som kan bruke milliarder av prosessorer for å kjapt finne svar på forespørsler, sier han.

Devadas mener disse utfordringene må adresseres innen de neste ti årene for å gjøre teknologien levedyktig, men tror ikke utfordringene er løst før i 2020.

Han peker på at mennesker, gjennom Crowd Computing, ikke blir erstattet av maskiner, slik mange dommedagsprofeter sier. I stedet skal de skape en symbiose, et felleskap, mellom programvare og mennesker.

Hvis du fortsatt er forvirret, har Wikipedia en artikkel om Crowd Computing du kan sjekke ut.